Lemelerveldse soldaten aan het Coronafront deel 3: Een kijkje achter de gesloten deuren van woonzorglocatie ZGR Brugstede

Geen bezoek van dierbaren, geen liefdevolle ondersteuning van vrijwilligers, geen dagbesteding en geen uitjes….Door alle maatregelen rondom de coronacrisis is het ongewoon stil op woonzorglocatie ZGR Brugstede in Lemelerveld. Verpleegkundige Annelot Herms vertelt hoe het virus het dagelijks leven op haar locatie beïnvloedt.

Sinds 20 maart jl. zijn alle deuren van verpleeghuizen in Nederland gesloten. Zo ook op Brugstede. Dat vraagt veel van bewoners en medewerkers. Een wandelingetje door de buurt of een uitstapje naar het tuincentrum is er niet meer bij. En medewerkers moeten hun werkzaamheden aanpassen aan de nieuwe regels. “Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben we binnen onze organisatie wekelijks crisisoverleg, waarin we nieuwe maatregelen bespreken. Er worden nieuwe protocollen en richtlijnen opgesteld en samen kijken we hoe deze maatregelen de zorgverlening voor onze bewoners beïnvloeden en hoe we hier samen mee omgaan”, vertelt Annelot. Met name de 1,5 meter afstandsregel heeft impact. “Iemand een knuffel geven of feliciteren was voor ons vanzelfsprekend. Dat kan nu niet en dat was voor ons allemaal ontzettend wennen.”

Eén voor allen, allen voor één

Samen veranderen en aanpassen dus, in een razend tempo, want zeker in het begin stapelden de maatregelen zich snel op. Daarvoor is creativiteit, flexibiliteit en veel saamhorigheid nodig. En die ingrediënten zijn er zeker op Brugstede. “We hebben samen gekeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen communiceren met familieleden, bijvoorbeeld via de intercom of door middel van videobellen. Iedereen is bereid om extra te werken, waardoor we ons als team voor de volle honderd procent kunnen inzetten voor onze bewoners in deze bizarre tijd.”

Medewerkers op Brugstede hebben allemaal een eigen aandachtsgebied. Zo verdelen ze de taken en verantwoordelijken. Zelf is Annelot lid van de infectiepreventiecommissie en houdt ze bijvoorbeeld wekelijks de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen bij op haar locatie. Normaal gesproken al een belangrijke taak, maar in deze crisis onmisbaar en soms ook een uitdaging. Er is dan ook veel overleg met collega’s op andere locaties, bestellingen worden op vrije dagen gedaan, waardoor het haar tot nu lukt om de voorraad op peil te houden.

Denken in mogelijkheden

Naar omstandigheden gaat het dus goed met de bewoners en medewerkers van Brugstede. “Het gemis van dierbaren is natuurlijk aanwezig, maar iedereen houdt zich flink. Dat komt mede door alle lieve berichten en attenties die we uit alle hoeken krijgen. We voelen veel steun en dat doet ons goed”, aldus Annelot. Bewoners en medewerkers van Brugstede maken er in deze moeilijke tijd samen het beste van. Bijzondere gelegenheden, zoals Koningsdag, verjaardagen en jubilea worden aangegrepen om bewoners extra in het zonnetje te zetten. Spandoeken, familieleden op hoogwerkers en tuinconcerten, natuurlijk op gepaste afstand, niets is te gek. “En zo maken we er onder moeilijke omstandigheden toch weer samen elke dag het beste van.”

Annelot bedankt voor je verhaal. Alle bewoners en medewerkers van ZGR Brugstede heel veel sterkte in strijd tegen het virus en de eenzaamheid. De redactie en alle dorpsgenoten leven met jullie mee. Hou vol en stay safe.

Tekst: Willem van Trui m.m.v. Annelot en Heleen

Deel dit:

3 reacties op “Lemelerveldse soldaten aan het Coronafront deel 3: Een kijkje achter de gesloten deuren van woonzorglocatie ZGR Brugstede”

  1. Anja van Driessen

    Heb veel respect voor de verzorgers/ verzorgsters je merkt dat ze hun werk met liefde doen. Jullie zijn geweldig en verdienen een hele grote pluim.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten