Lemelerveldse ridders

Door mijn werk spreek ik veel verschillende mensen. Zo sprak ik ooit een import Luttenberger die mij kort en krachtig kon vertellen wat voor een dorp Luttenberg is: Luttenberg is net het dorp van Asterix en Obelix. Als ik hier over na denk, dan geldt dit ook zeker voor ons dorp Lemelerveld.

Lemelervelders zijn een bont gezelschap levensgenieters, verschillend van aard maar één als er iets moet gebeuren (en ook altijd bereid om als één blok de strijd aan te gaan, tegen het Rhoda(meinse) kamp). Deze saamhorigheid maakt het dat het leefklimaat in ons dorp zo goed is. Door het noaberschap van onze Saksische roots, is er met minder financiële middelen nog steeds veel meer voor elkaar te krijgen, dan in grotere plaatsen (die lieverlee verpest zijn door individualisme en de marktwerking).

Als je alleen al kijkt naar: het sportpark, zwembad Heidepark, het rijke verenigingsleven van ons dorp, de organisatie van het oud papier ophalen (waarmee een groot gedeelte van de schoolreisjes van de kinderen worden betaald), onze ouderenzorg, (in het verleden) het bloemencorso en onze huidige (verlichte) carnavals optocht, de betaalbare contributies van de verenigingen, de geweldige feestweek waar vermaak is voor iedereen. Allemaal zaken die het leven een stukje mooier maken, maar alleen mogelijk zijn door een leger van vrijwilligers. Een leger met ook echte ridders/leden van de Orde van Oranje-Nassau: Wim, Riky, Hans, Lex, Gerard, Fenny,Gert-Jan, Klazien, Jos, Gerrit, Annie, Mien en nog veel meer.

Dorpsgenoten die bereid zijn vrije tijd te schenken aan de gemeenschap, waardoor er in dit dorp veel mogelijk is. Dat deze levensinstelling ook basis is van een gezond bedrijvenklimaat is mooi meegenomen en daar profiteren we dan ook weer met zijn allen van. Nu was ik laatst op de vrijwilligers avond bij de voetbalvereniging. Hier werd bij de inleiding van deze avond verteld dat bij VV Lemelerveld 250 functies worden vervuld door 200 mensen en dat ze nog mensen zoeken. Ik denk dat dit niet alleen bij de voetbalvereniging het geval is, maar dat alle verenigingen nog wel mensen kunnen gebruiken die de boel draaiende houden.

In onze huidige maatschappij is iedereen druk. En ja, het verenigingsleven kost vrije tijd. Maar je krijgt er ook wat voor terug: waardering (van mensen die weten wat belangrijk is in het leven) saamhorigheid (omdat je er bent voor een ander), een veilige leefomgeving voor de kinderen, steun op momenten dat het minder gaat, geen torenhoge contributies. Kortom allemaal zaken die het leven meer kleur geven. En onderaan de streep meer kwaliteit voor minder geld. Ik hoop dat ik met dit verhaal duidelijk maak wat het belang van vrijwilligers is voor onze gemeenschap.

Dus mochten ze je ooit vragen om hulp, zeg dan bij twijfel ja. Of nog beter bied je hulp aan. Dan kunnen we net als bij Asterix en Obelix, elk jaar een groot feest geven op het feestterrein voor heel het dorp.

Tekst: Richard Huijsmans

3 comments

Geef een reactie