Lemelervelder bij herdenking D-Day in Normandië

Op 6 juni in de ochtend vliegt Lemelervelder Gerrit Grotenhuis samen met Hans van Egmond uit Nijverdal naar Normandië Frankrijk vanaf vliegveld Hoogeveen voor de 75e herdenking van D-Day. Het vliegtuig waarmee ze vliegen waar zij ook 1 van de eigenaren van zijn, is een historische verkenningsvliegtuig Piper L4 Cub van het bouwjaar 1944. Dit vliegtuig heeft daadwerkelijk 75 jaar geleden op 7 juni 1944 meegevlogen vanaf Omaha beach voor onze vrijheid in Europa.

Er was een evenement georganiseerd op het vliegveld St. Andre de l’Eure waar in totaal 75 van dit soort vliegtuigen bij elkaar zijn gekomen. Dit is uniek te noemen omdat dit na de oorlog niet meer voorgekomen is. Vanuit heel Europa zijn deze toestellen naar Normandië gevlogen.

Vrijdag 7 juni zou er een herdenkingsvlucht plaats vinden met 75 verkenningsvliegtuigen over de D-Day stranden waar ook hoogwaardigheidsbekleders bij aanwezig zouden zijn. Helaas is door weersomstandigheden dit niet door gegaan. Toch hebben deze heren 9 juni op de terugvlucht naar Nederland de D-Day stranden aangedaan. Het ultieme doel om hun vliegtuig na 75 jaar na dato over de stranden te laten vliegen waar de historie van dit vliegtuig begon is volbracht.

Nog een linkje naar RTV Drenthe waar nog een interview heeft plaats gevonden op 6 juni. https://www.rtvdrenthe.nl/media/62050/Piper-Cub-uit-Hoogeveen-naar-Normandie-voor-herdenking-D-Day 

Geef een reactie