Lemelerveld weer een brug rijker

Menig voorbijganger van de oude voetgangersbrug zal een week geleden gedacht hebben bij het passeren van het nieuwe brugje:”Is dat nou alles!”. Alleen de nieuwe relingen waren gemonteerd. Maar dat was slechts wat voorwerk. Vrijdag de dertiende is de bovenbouw erop geplaatst. En het resultaat mag er zijn. Lemelerveld is een prachtige brug rijker. Het kindje moet nog gedoopt worden maar dat gaat 8 september gebeuren.

De oude voetgangersbrug opgetrokken uit wat staal en  beton met een donkerrode reling heeft nu plaatsgemaakt voor een heldere witte ophaalbrug, zoals ons dorp er vele gekend heeft maar helaas allemaal verdwenen. Door de historische werkgroep werd het plan opgevat om toch iets van het oude dorpsgezicht terug te laten keren. Wim Spijkerman werd geraadpleegd. Hij is aan het schetsen gegaan en na vele honderden uren schetsen, overleggen en weer schetsen, overleggen met welstand en de geldschieters is dit ontwerp uit de koker gerold. Uiteraard is het een imitatie en beste dorpsgenoten de brug kan niet open al lijkt het errug veel op een ophaalbrug compleet met schoren, touwen en kettingen en sleuf in het wegdek, zodat het lijkt alsof hij echt open kan. De komende weken zal er nog een nieuwe asfaltlaag aangebracht worden en dan kan 8 september de brug ten doop gehouden worden.

Wim heeft ex-NIJL-collega Henk Reimert gevraagd om te helpen met de uitvoering. Omdat hun lascertificaat afgelopen was moest het laswerk door een erkend bedrijf gebeuren. En dat is gebeurd bij Nijenkamp. Vervolgens moest alles gemoffeld en geassembleerd worden tot een paar hapklare montagebrokken. Vrijdagmiddag heeft Jan Jansen Holleboom het gevaarte op een platte wagen naar zijn eindpunt gebracht. Vanwege een ziekte van de Combi-dak-kraanmachinist moest op het laatste moment nog een kraan uit Raalte ingevlogen worden. Het “opgefrommelde” stalen gevaarte ontvouwde zich in een paar minuten en binnen enkele uren was alles fix und fertig. De twee pensionado’s, resp 74 en 67, moesten nog wel even met hun ouwe knoken de steiger op voor het aandraaien van de laatste boutjes. Veel toeschouwers langs de kant sloegen het schouwspel gade. Onder hen was ook Dineke Ellenbroek met de “kriebels”in de buik en duidelijk geëmotioneerd. Zij zag zich als klein meisje al zo weer staan op “hun” brug met de stok met het klompje  eraan….

Met de zon hoog aan de hemel is het letterlijk en figuurlijk een schitterende brug geworden. Met dank aan de historische werkgroep, de vele vrijwilligers, de sponsors maar vooral ook de bouwers van de brug: Wim Spijkerman en Henk Reimert. Vanaf de redactie een groot applaus voor dit mooie geschenk aan ons waterrijke dorp. Jongens bedankt en Wim alvast een prettige vakantie. Geniet ervan en Lemelerveld geniet ondertussen van jouw nieuwe kunststukje voor zover mij bekend nummer 3.

 

tekst en foto’s: Willemvantrui

Geef een reactie