“Leg alles maar op tafel”

“Leg alles maar op tafel”, Dat was één van de gevleugelde woorden van Han Noten als hij met zijn collegeleden in vergadering zat en er aangaande een voorstel of initiatief een beslissing genomen moest worden. Deze uitspraak versnelde meestal de uiteindelijke besluitvorming: alle ‘ins’ en ‘outs’ kwamen zo aan bod en werden op hun merites beoordeeld. “ Hier in het oosten is de mentaliteit een beetje van “ Dat kan morgen ook wel!” , maar dan kun je net te laat zijn,” vindt de scheidende burgervader, “ je moet je kansen grijpen.” En het werkte prima.

Afgelopen vrijdag was in KulturhusDe Spil in Nieuwleusen de afscheidsreceptie: in een fraaie en multifunctionele accomodatie, die de gemeente veel zorg gekost heeft, maar die cruciaal is voor de gemeenschap. Naar schatting een paar honderd mensen ( inwoners, genodigden en ondernemers) hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven en werden, eenmaal gezeten, vergast op een programma dat in een theater of schouwburg zeker niet zou misstaan.
Bij een receptie denk je al gauw aan een feestelijke zaal met statafels, waar je voor en na de speeches rijkelijk voorzien wordt van een natje en een droogje. In De Spil was gekozen voor een
halfduistere zaal met een violette verlichting die een verwachtingsvolle spanning opriep.

Na een kort welkomswoord ontrolde zich een afwisselend programma van zang en toespraken.
Begonnen werd met een videopresentatie van Sheltersuits, de door jonge mensen opgerichte sociale onderneming waarvoor Han Noten een bijdrage vroeg in plaats van een cadeau voor zichzelf.
Daarna was het de beurt aan sopraan Florien Hilgenkamp uit Dalfsen, die met pianobegeleiding enkele liederen ten gehore bracht waarvan het laatste, een lied in Limburgs dialect, de geboren Limburger Noten zichtbaar goed deed. Daarna bedankte de nestor van de Dalfser gemeenteraad, Jos Ramaker, met enkele welgekozen woorden het echtpaar Noten voor hun inzet voor de gemeente.
Singer- songwriter Esther Groenenberg uit Nieuwleusen zong hierna, met eigen pianobegeleiding, enkele liedjes van Adèle, van Carol King en van zichzelf. De zaal genoot er zichtbaar van.
Vervolgens was het de beurt aan wethouder Van Leeuwen, die de lachers regelmatig op zijn hand kreeg vanwege zijn vaak humoristische toespraak. Een plagerijtje moet kunnen, vindt hij. De afgelopen tijd had hij veel mooie en verheugende dingen meegemaakt: “Winnen van Frankrijk, gelijkspelen tegen Duitsland en Han Noten, die afscheid neemt!” Uit de schatkist van Dalfsen, die hij had meegebracht, toverde hij enkele voor Han Noten geschikte presentjes zoals een karaf om wijn te decanteren. Dit ontlokte burgervader Noten de opmerking dat bij hem een fles wijn nooit aan decanteren toekomt!
Onder de vele aanwezigen bevond zich ook Andries Heidema, commissaris van de koning, die aan het eind van de bijeenkomst eenieder, en Han Noten niet in het minst, verrastte met de mededeling dat de scheidende burgervader door de koning was benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Een hartelijk en welgemeend applaus onderstreepte de instemming van de aanwezigen.

Han Noten gaat na zijn afscheid aan de slag als voorzitter van Ambulancezorg Nederland. “ Als ik nog wat anders wil doen, is dit het moment,” geeft hij zelf aan,” Je moet niet doorgaan tot je aan het verliezen bent. En nu is er geen sprake van verlies.”
In zijn afscheidsspeech hoorde je Han Noten niet zeggen dat hij zijn vrouw bedankte omdat ze al die jaren achter hem heeft gestaan. “ Gevoelsmatig hebben we het burgemeestersschap samen gedaan en een bedankje naar mijn vrouw zou neerkomen op een ondergeschiktheidsverklaring.” Aan het eind gaf hij de bewoners van de gemeente Dalfsen de boodschap mee:” Wees niet zo bescheiden! Daar heb je alleen maar last van!”
Toen tenslotte het aanhoudend applaus uiteindelijk weggestorven was, begaven de gasten zich naar de centrale hal, waar ze nog enige tijd in een amicale en ontspannen sfeer konden genieten van een hapje en een drankje. Naar horen zeggen bleef het nog lange tijd onrustig in Nieuwleusen………

© Bert Rodenburg

 

Aantal foto's
1

Geef een reactie