Ladies Only Against ALS 6 juni 19.30 Zaal Reimink Lemelerveld

Maart 2023, de grootste vrees van dorpsgenoot José Dijkstra wordt bewaarheid als in het UMC Utrecht de diagnose ALS wordt gesteld;  een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. ‘Dan stort je wereld in en ga je door een echt rouwproces!’ Des te meer omdat er geen medicijn of behandeling is om deze ziekte te stoppen of te genezen’. José was altijd actief en sportief. Ze hield van haar werk in de gevangenis in Zwolle en was onafhankelijk en zelfstandig. En ineens houdt dat allemaal op en moet ze telkens opnieuw kleine beetjes zelfstandigheid inleveren en daarmee om leren gaan.

José zou José niet zijn als ze niet na acht weken rouwen, zichzelf bij elkaar raapt en de schouders eronder zet. Ze was altijd een kleurrijke, fleurige, goed verzorgde verschijning en wil dat ook blijven. Bij revalidatiecentrum De Vogellanden, waar José een speciaal traject volgt, is ze een graag geziene gast. Ze moppert niet, ze klaagt niet; ze draagt. Ze doet wat ze moet doen en is goed in het vinden van creatieve oplossingen om de dagelijkse dingen voor zichzelf zo ‘normaal en gangbaar mogelijk’ te houden ook al moet ze daar steeds meer van uit handen geven. De bureaucratische regeltjes kunnen enorm frustrerend zijn. Met veel hartverwarmende woorden en hulp en steun van zoveel lieve familie, vrienden, collega’s, dorpsgenoten etc. weet José zich telkens gesteund en probeert ze er, zo goed en zo kwaad als het gaat, het beste van te maken. José is met name haar lieve dochters en hun geweldige partners ontzettend dankbaar, zonder hen had ze het niet gekund.

Er is nog zoveel onbekend bij de ziekte ALS. Het onderzoek naar deze ziekte staat wereldwijd nog in de kinderschoenen, omdat het een relatief kleine groep mensen (be)treft. Maar toch, je zou één van hen zijn, dan wil je dat er een oplossing komt. Er is heel veel geld nodig voor onderzoek. Elk kwartaal onderneemt José de trip naar het UMC Utrecht voor allerlei onderzoeken. Ze neemt deel aan een medische studie. Dit doet ze niet voor zichzelf, maar voor de wetenschap en voor onderzoek naar ALS. Het zou zo ontzettend mooi zijn als er maar iets zou kunnen worden ontwikkeld, waarmee je het ziekteproces tenminste een halt toe zou kunnen roepen. Het Glazen Huis stond het afgelopen jaar in het teken van ALS, net als de Nieuwjaars duik in Dalfsen. Ons eigen Team Sukerbiet zal met enkele leden op 8 september meezwemmen, voor ALS, aan de CitySwim in Amsterdam.

Lijdzaam toekijken en afwachten is niets voor José. Ze wil zich zo graag nuttig maken voor stichting ALS. Een half jaar geleden heeft José mooie decoraties (door haar zelf gemaakt) en broodjes hamburger verkocht op (kerst)markten; de opbrengsten waren voor Stichting ALS. Vanuit het Kulturhus kwam daarop het idee om iets te organiseren met als doel om zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting ALS. Samen met enkele dorpsgenoten en vriendinnen van José was er in no time een plan uitgebroed; een Ladiesnight!  Een heerlijke damesavond in zaal Reimink, met alle heerlijkheden, snuisterijen en sieraden waar vrouwen mee in hun nopjes zijn. Dus heren, donderdagavond 6 juni is de vrouw van huis (met de pinpas) en kan ze zich vergapen aan, en vermaken met al het moois wat er die avond te bieden is.

En….. speciaal voor deze avond heeft het organisatieteam Debby van der Zande, bekend van ‘Debb’s kökk’n oalerwets kokk’n’, als gastvrouw weten te strikken! Debby zal op haar geheel eigen (Twentse) wijze de avond aan elkaar kletsen. Uiteraard mag een modeshow dan niet ontbreken. Verder zijn er fraaie kraampjes van lokale ondernemers en doneren deze ondernemers ook mooie prijzen aan de grote loterij op deze avond. Tevens zal er een bijzonder opwindende act plaatsvinden en zullen enkele showgirls door de zaal laveren. Een uniek spektakel dat geen enkele dame in de wijde omtrek mag missen! José’s dochter, die in Ghana woont, is momenteel thuis in Lemelerveld en kan gelukkig ook aanwezig zijn op deze bijzondere avond. De entreetickets en flyer zijn ontworpen door Bodine ten Broeke en geheel kosteloos gedrukt door Drukkerij van Asselt. Michel Reimink stelt de zaal geheel belangeloos beschikbaar. Da’s toch geweldig allemaal?! Het organisatieteam is de vele sponsoren uit Lemelerveld en omstreken enorm dankbaar! Dankzij hen is het mogelijk om deze fantastische zinvolle avond te organiseren!      Het entreebewijs bevat een lot voor de grote verloting. De tickets a €15,00 zijn verkrijgbaar bij Blittspul, ViaSimoon Raalte en Kulturhus De Mozaiek.                                                                                                  A’j dr bint, moij dr ok wean! Dus, tot 6 juni!

MoDi

Deel dit: