KUNSTWERKEN IN LEMELERVELD (4) Turbulentie

In Lemelerveld staan op diverse plaatsen kunstwerken. Die werken hebben allen hun eigen geschiedenis. Waarom staan ze op die plek? Wie is de kunstenaar of ontwerper? Wie hebben of wie heeft dit kunstwerk onthuld en wanneer? Allemaal vragen die ik per kunstwerk hoop te gaan beantwoorden. Een keer in de zoveel weken zal daaraan een artikel gewijd worden. Ook een foto van het kunstwerk zal niet ontbreken.

TURBULENTIE
Op de hoek van het Kulturhus Mozaïek en De Kletsmajoor aan het Kroonplein staat het kunstwerk Turbulentie.

Dit werk is gemaakt door kunstenaar Bert Meinen. Hij is een Nederlandse beeldhouwer en werd op 25 december 1945 geboren in Hengelo. Hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Aan dezelfde academie was hij van 1969 tot 1990 docent. Hij nam deel aan veel nationale en internationale groepstentoonstellingen o.a. in 1971 in het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen en in 1989 Kunstwegen, langs de Overijsselse Vecht in het grensgebied van Nederland en Duitsland (Bron Wikipedia). Veel van zijn werken staan in de openbare ruimte. Het is zeker de moeite waard om eens op het internet naar alle werken van hem te kijken.

Het kunstwerk van Bert Meinen werd in 2004 uitgezocht door het Stichtingsbestuur van Kulturhus de Mozaïek. Bij de totstandkoming hiervan wilden zij graag alle gebruikers van het Kulturhus en de direct omwonenden betrekken. De financiering van het kunstwerk werd gedaan door een bijdrage van de Stichting Lemelervelds Belang, de Provincie Overijssel, de Gemeente Dalfsen en de aannemerscombinatie.

Onthulling van het kunstwerk
De onthulling van het kunstwerk vond plaats op 9 juni 2004 bij de opening van het Kulturhus De Mozaïek. HKH Prinses Margriet verrichtte de onthulling onder toeziend oog van veel genodigden en belangstellenden. Het kunstwerk was ingepakt in ballonnen, die bij de onthulling de lucht in gingen. Turbulentie!

Wat is nu turbulentie? Al zoekende kwam ik een aantal omschrijvingen tegen. Werveling, onstuimigheid. Meteorologisch: een hevige werveling in de atmosfeer. En bij organisaties: Aangegeven dat een organisatie bij het uitzetten van haar koers voortdurend rekening moet houden met verrassingen die tot discontinuïteiten leiden waardoor een organisatie zich voortdurend dient af te vragen of de uitgezette marsroute naar de toekomst – de strategie – nog wel juist is. Je kunt dit kunstwerk dus op je eigen manier interpreteren.

Het kunstwerk Turbulentie is gemaakt van roestvrij staal. De gele bal die in het kunstwerk zichtbaar is, vind je ook terug boven de ingang van het Kulturhus.

Annet Schoorlemmer
(Met dank aan Hannie Verbeek (ondersteunend beleidsmedewerker gem. Dalfsen) en de werkgroep Historisch Lemelerveld.)

Foto’s: Annet Schoorlemmer en van de onthulling Historische Werkgroep Lemelerveld

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten