KUNSTWERKEN IN LEMELERVELD (1)

In Lemelerveld staan op diverse plaatsen kunstwerken. Veel van die werken hebben een eigen geschiedenis. Waarom staan ze op die plek? Wie is de kunstenaar of ontwerper? Wie hebben of wie heeft dit kunstwerk onthuld en wanneer? Allemaal vragen die ik per kunstwerk hoop te gaan beantwoorden. Een keer in de zoveel weken zal daaraan een artikel gewijd worden. Ook een foto van het kunstwerk zal niet ontbreken.

Als eerste wil ik iets over het kunstwerk “De Zonneboom” vertellen. Die staat voor de toekomst en daar wil ik graag mee beginnen.

De Zonneboom

In de wijk Nieuwe Landen II staat een Zonneboom (Floriade Solar Tree) op een eilandje. Dit eilandje is met een trekpontje en via een bruggetje te bereiken. Op de Floriade in Venlo, 2012, stond deze boom, waarvan de bladeren zonnepanelen zijn, in de speciale Tuin van de Duurzaamheid. Het bedrijf Scheuten Solar Glass uit Venlo heeft deze ontwikkeld en gebouwd.

Tijdens een uitje met het gemeentebestuur naar de Floriade zag voormalig wethouder Klaas Agricola de Zonneboom. Deze paste precies in het plan voor het al geplande “educatief energie eiland” van de Nieuwe Landen II: groen en duurzaam. Als eerste in Nederland heeft de gemeente Dalfsen deze Floriade Solar Tree besteld. Ook zou Nieuwe Landen II de eerste wijk in Dalfsen worden zonder aardgas.

De boom staat bewust op het kruispunt van meerdere “zichtlijnen” van groen en water. Onder de boom komt nog een zitbankje waar je rondom van de groene ruimte in de wijk kunt genieten. Erg leuk is het pontje waarmee je op het eiland kunt komen. Vooral de kinderen maken er graag gebruikt van. Het idee van het trekpontje komt van de Bellingeweer in Dalfsen. De Zonneboom symboliseert de thema’s van de wijk: duurzaamheid (zonne-energie) en ruimtelijke kwaliteit (hoogwaardig groen).

 

Bij de start van Nieuwe Landen II op de landelijke dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2013, vond de plaatsing van de Zonneboom plaats. Klaas Agricola en Wietze van der Ploeg waren hierbij. Dit was het startschot voor de bouw van de gasloze woningen die allemaal geschikt zijn om zonnepanelen op te zetten.

De Zonneboom staat op het eilandje helemaal in de zon waardoor de bladeren die goed op kunnen vangen. De opbrengst van de stroom is ongeveer 1500 kw/h per jaar. Eigenlijk diende de stroomvoorziening van de boom voor de verlichting in de wijk, maar de stroom gaat gewoon het energienet op, waar de stroom voor de lantaarns ook vandaan komt.

Graag wil ik Wietze van der Ploeg, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en Gebiedsontwikkeling van de gemeente Dalfsen, bedanken voor de vele en bruikbare informatie die hij mij gegeven heeft over dit kunstwerk en de wijk. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wijk en de aankoop van het kunstwerk.

De boom staat op een hele mooie plek in ons dorp aan de De Houtwal. Misschien toch eens een keer gaan kijken!

tekst en foto’s: Annet Schoorlemmer 

foto krantenartikel via Gemeente Dalfsen.

Deel dit:

1 gedachte over “KUNSTWERKEN IN LEMELERVELD (1)”

  1. Beste Annet,
    Graag gedaan wat betreft mijn medewerking. Jij bedankt voor het mooie stukje dat je gemaakt hebt. Op die manier komt de informatie weer beschikbaar voor de gemeenschap.

    Hartelijke groet,
    Wietze van der Ploeg, Gemeente Dalfsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *