Kroonplein wordt rampgebied

Dat zal me zaterdag 13 oktober aanstaande een deining geven in Lemelerveld. Een groot deel van het Kroonplein wordt rampgebied: de Vrijwillige Brandweer komt in vol ornaat en met veel materiëel haar opwachting maken, terwijl ook de EHBO acte de presence geeft. Zij wordt daarbij terzijde gestaan door de mensen van Lotus die, zo realistisch mogelijk, slachtoffers van een ongeval zullen uitbeelden. De aanvang van de demonstraties is ‘s morgens om tien uur en ze gaan door tot drie uur in de middag.

Wat kunnen de bezoekers verwachten? Wel, de brandweer laat onder andere acties zien betreffende Algemene Hulpverlening. Om half elf en om half één wordt de ‘vlam- in- de- pan’ geblust en om elf uur en één uur worden slchtoffers van een auto- ongeluk uit hun benarde positie bevrijd. Daarnaast is er een stand met voorlichting over ‘Brandveilig Leven’. De grote tent, die op het plein komt te staan, is een zogenaamde decontaminatie-unit. Die is bedoeld voor ontsmettingen en bestaat meestal uit een douche- en een kleedruimte. In verband met de watertoevoer wordt in de praktijk de unit altijd geassisteerd door een tankautospuit. Binnen de regio is de Vrijwillige Brandweer van Lemelerveld belast met deze specialistische taak. Spannend en uitdagend is de aanwezigheid van een Escape Room: een interactief ontsnappings-spel waarbij enkele mensen in een ruimte worden opgesloten. Door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en het beantwoorden van vragen moeten de deelnemers binnen een bepaalde tijd proberen de ruimte te verlaten. En dat is nog niet zo simpel als het lijkt.

De EHBO krijgt bij haar demonstraties hulp van de acteurs van LOTUS (= Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers). Deze mensen zijn opgeleid om zo realistisch mogelijk een slachtoffer van een ongeval uit te beelden. Grime en gekreun zorgen voor de nodige consternatie en opwinding. Ook andere situaties vanuit de praktijk gaan door de aanwezige EHBO’ers behandeld worden, zoals wat te doen bij rook, paniek, ademnood en reanimatie. Hoofdgedachte is: “ Ben je jezelf bewust of je het thuis voor elkaar hebt? Weet je wat je in bovenstaande gevallen moet doen (en laten )?”

Ook aan het jeugdig volkje is gedacht. Er is een springkussen en er is een parcours met vragen en kijk- en doe- opdrachten waar je een stempel mee kunt verdienen die, als je alle stempels verzameld hebt, aan het eind een leuke en lekkere traktatie opleveren.

Deze demodag komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Aanleiding om eens flink uit te pakken is het feit dat de Vrijwillige Brandweer Lemelerveld zeventig jaar bestaat en de EHBO afdeling Lemelerveld vijfenzestig jaar. Dit naar buiten treden is onderdeel van de feestviering en tevens een prima gelegenheid om mensen te motiveren zichzelf ook in te zetten voor hun mede-dorpsbewoners door het volgen van een cursus EHBO of AED, of zich te oriënteren op een plekje binnen het huidige brandweerkorps.

Kom zaterdag 13 oktober kijken op het Kroonplein en misschien gaat dan bij u ook een vuurtje branden…., want we hebben elkaar hard nodig!

© Bert Rodenburg, Foto’s Martin Zwakenberg

 

Geef een reactie