Korps Oud Gastel 1e bij de brandweerwedstrijden in Lemelerveld

Afgelopen zaterdag streden 9 korpsen tijdens de 2e ronde gewestelijk klasse 112 voor een finaleplaats in de landelijke wedstrijd van het ABWC. Het voormalige pand van autoschade Lemelerveld was tijdens deze dag het decor voor de brandweerwedstrijden, georganiseerd door het korps van Lemelerveld. Het korps van Oud Gastel was zaterdag de grote winnaar, gevolgd door het korps van Hoogezand en de post van Gameren.

Alle deelnemende korpsen hadden al gestreden in de voorrondes en waren door de behaalde 1e of 2e plek door gegaan naar deze ronde.

Deelname in de klasse 112 betekent dat je als wedstrijdploeg allerhande scenario’s kunt krijgen; maar vaak een brand met een hulpverlening of een redding van personen. Het gaat hierbij om de snelheid, het samenwerken met onder andere politie en ambulance of een “gespeelde” extra brandweereenheid. Tevens moet het incident voltooid worden met de standaard aanwezige bepakking op een brandweerauto. Het verassingseffect in dit scenario was dat de uitgerukte eenheid niet als eerste voertuig ter plaats kwam, maar als 2e. Tevens werd er een waterwagen ingezet die men ook nodig was. In deze situatie werd er veel van de bevelvoerder verwacht. Schakelen tussen de communicatie met zijn eigen manschappen en de 1e brandweereenheid ter plaatse en de waterwagen vergen veel van de bevelvoerder.

Er was een brand gesitueerd aan de achterzijde van het pand waar de eerste eenheid op ingezet was. Het deelnemende korps rukte uit voor middelbrand (brand die zo groot is dat er meerdere eenheden worden verwacht). Tijdens het aanrijden vraagt de bevelvoerder aan de 112 alarmcentrale of er meer bekend is over de brand. Daar er in dit scenario niet veel verteld werd aan hem, werd er veel van hem en zijn manschappen verwacht op plaats incident. Eenmaal aangekomen troffen ze een brand in een frituurpan aan en in een andere ruimte twee slachtoffers die bekneld zaten. 1 slachtoffer zat met zijn hand bekneld onder een remschijf van de auto. De andere zat vast met zijn bovenlichaam tussen de auto en de smeerput. Doordat de eerste persoon gestruikeld was toen hij de brand in de frituurpan wou blussen, daarbij de auto van de krik af duwde, kwamen ze beide bekneld te zitten.

Afhankelijk van de snelheid van inzetten bleef de brand beperkt tot de ruimte waar de frituurpan stond met doorslag naar buiten, waar de 1e brandweerauto ter plaatse het dak nat hield en een gasverdeelstation af schermde voor de brand. Duurde het te lang voordat de wedstrijdploeg de brand onder controle had dan ontstond in de ruimte naast de brandende frituurpan ook brand; in de cv ketel. Dit ontaarde in een gasbrand. Het daarop volgende probleem was dat men zelf op zoek moest naar de hoofdkraan van de gasleiding daar noch de eigenaar, noch een sleutelhouder of bedrijfsdeskundige ter plaatse kon komen. Wel kon er informatie gevraagd worden aan de slachtoffers die alles konden vertellen.

Door veel korpsen werd dat laatste niet of nauwelijks gedaan en kwamen ze dus niet snel verder.

Er zijn altijd veel juryleden benodigd voor dit soort wedstrijden, alleen al om de korpsen te beoordelen al 6 stuks. Het korps Oud Gastel scoorde in Lemelerveld op bijna alle beoordelingscriteria het beste en werd daarmee eerste. Op de website van het AWBC vindt u meer informatie over de wedstrijden.

Dat het een enerverende dag was voor veel korpsen was wel te merken aan de reacties achteraf. Enkele reacties: mooi scenario maar pittig, totaal anders als verwacht: goed om eens een incident op een andere manier aan te vliegen (als 2e eenheid ter plaatse en dan nog het zwaartepunt van de inzet krijgen, zwaar door de vele schakelmomenten voor de manschappen en hun bevelvoerder en erg realistisch uitgezet, mede door de samenwerking met de waterwagen van onze collega’s van post Ommen, die de deelnemende voertuigen voor langere tijd konden voorzien van water. Dit was vooral een schakelmoment voor de chauffeurs die nog gewend zijn om alleen water te gebruiken van de ondergrondse brandkraan en open water.

De Lemelerveldse organisatie bedankt iedereen die aan deze voortreffelijke dag meegewerkt heeft: van vrijwillige fotografen tot de eigenaar van het pand, van de mannen die geholpen hebben om de live verbinding tot stand te brengen zodat toeschouwers het scenario wat binnen gebeurde op televisieschermen te zien was, tot onze burgemeester die de prijzen uit reikte. Tevens wil de brandweer de bewoners van de Schoolstraat en het verkeer wat hinder heeft ondervonden bedanken voor het begrip!

Tekst: brandweer Lemelerveld, foto’s: Martin Zwakenberg

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *