Johan en Thea 25 jaar ondernemer :  een SUPER-stel

Ter ere van het 25-jarig ondernemerschap van Johan en Thea Neppelenbroek word ik uitgenodigd in the headquarters van de COOP aan het Kroonplein; dit keer niet voor de dagelijkse boodschappen maar voor een interview met Johan. Hij neemt er de tijd voor om zijn loopbaan de revue te laten passeren. Er komen vele jaartallen langs, die je niet in de landelijke geschiedenisboeken tegenkomt maar wellicht toch een aanvulling voor onze Historische werkgroep.

Het begon allemaal in 1979 bij de Wicom, later Mijnheer op de hoek van de Dorpsstraat en de BK-weg.  Na een uitstapje naar de Bilt en later een buurtsuper in Loosdrecht greep Johan de gelegenheid aan om onze lokale supermarkt over te nemen van de weduwe van de inmiddels overleden heer Mijnheer.  Jaren daarvoor in 1982 had hij de slagersvakschool met goed gevolg gehaald én kreeg daar ook verkering met Thea.

Op 6 december 1993 begon het stel aan een imposante carrière met nogal wat ups en downs met de Super-supermarkt. Net na de grote verbouwing in 1999 bleek de winkel, inmiddels met de naam Super de Boer, niet millenniumproof en op 3 augustus stond de zaak tijdens het begin van de corso in lichterlaaie. De corso werd verder afgelast en de winkel brandde tot de grond toe af. Lemelerveld moest het voorlopig doen met een noodsuper in een tent. Met man en macht werd er een compleet nieuwe winkel uit de grond gestampt nu met de ingang aan het Kroonplein, die op 8 juni 2000 in gebruik werd genomen. Met de overname van de Spar in 2007 bleef er nog één supermarkt in Lemelerveld over. Maar de ondernemersgeest van het stel had nog geen rust en ook werd drogisterij Guichelaar overgenomen en  slijterij Jansen, als welkome aanvulling op het assortiment.

Vanaf 2011 prijkt de naam COOP op de gevel, al was dat ook voor Johan en Thea even wennen. Gelukkig heeft deze keten een geweldige inhaalslag gemaakt en hebben ze aan het stel een tevreden ondernemer. Dat het genoegen wederzijds is blijkt wel, want Johan is ondertussen toegetreden tot de raad van commissarissen van de COOP.

In de loop der jaren begon de winkel milieu- en vooral koeltechnisch verouderd te raken en om deze weer up to date te krijgen,  werd in 2018 een megaverbouwing doorgevoerd. Een zeer rigoureuze maar ook noodzakelijke beslissing: de winkel een aantal weken helemaal dicht. Wel stonden er in die tijd tientallen werkbusjes, die echt geen boodschappen kwamen doen: de complete vloer ging eruit, alle koelinstallaties omgebouwd van het oude freon naar het milieuvriendelijkere CO2, energiebesparende maatregelen als warmteterugwinning en zonnepanelen en er kwam een compleet nieuwe lay-out met meer winkeloppervlak. Het resultaat is een prachtige supermarkt met een moderne uitstraling en waar het fijn winkelen is voor onze dorpsgenoten en de vele toeristen. Met de complete renovatie van het Kroonplein  heeft Lemelerveld een echt dorpscentrum gekregen.

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en gaat de jubilaris trakteren. Vanaf 16 januari krijgt iedere klant ongeacht het aan-coop-bedrag een kraskaart met kans op heel veel prijzen. Dat varieert van een LED-tv tot een zakje spekkies met in totaal 5 tot 6000 prijzen. De actie loopt een aantal weken en de kans op een prijs is 1 op 4…. dus dat wordt krassen!

Na een dik uur babbelen neem ik afscheid van Johan met een heel goed gevoel. Ik heb een gesprek gehad met een super-ondernemer, die met de tijd meegegaan is en er een bedrijf heeft staan (54 man op de loonlijst!!!),waar Lemelerveld trots op mag zijn. Rest mij om deze prachtige ondernemer en zijn vrouw te feliciteren met hun 25-jarige ondernemerschap en ze nog heel veel gelukkige jaren te wensen in een dorp, waar veel ondernemers zitten, die uit het goede hout gesneden zijn.

Voor meer (oude) foto’s klik hier.

tekst: Willem van Trui   foto’s: Martin Zwakenberg

 

2 reacties

Geef een reactie