Historische opgraving aan de Stationsstraat

Bij weg werkzaamheden aan de Stationsstraat is de aannemer gestuit op wat oude funderingsresten van het oude station van Lemelerveld. Buurtbewoners hadden hem er al op attent gemaakt, dat men mogelijk wel iets van het oude stationsgebouw zou kunnen tegenkomen.

Het is nog niet bekend of het gaat om het stationsgebouw of om een bijbouw, iets van een schuurtje. Men wist te vertellen dat het gebouw gestaan moet hebben op de plaats waar nu de afrit van de N348 ligt. Van 1 oktober 1910 tot 1935 stopte hier de beroemde Bello, een oude stoomlocomotief, zoals te lezen staat op internet over 100 jaar Bello (www.mijnstadmijndorp.nl). Ook staat daar te lezen, dat het voormalige koffiehuis het huidige café het Hoekje is.

Henk Heerink heeft wat onderzoek gedaan naar de gevonden funderingsresten. Uit tekeningen die Henk op de site van het Utrechts Archief heeft gevonden, leidt hij af dat het om de fundering onder het trappenhuis van het stationsgebouw gaat. Er moet zelfs een kleine kelder in zitten. Als het gaat om de exacte plek in het stationsgebouw, dan zie je dat het aan de achterkant is, achter het zogenaamde bureaulokaal, dat 5,5 meter diep was.  En natuurlijk lag daarvoor nog het perron. Het spoor lag daarmee ongeveer 8 meter vanaf de gevonden fundering, op de N348.

Hier is weergegeven de tekening met de fundering van het trappenhuis
(oranje gemarkeerd). Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het is nog niet bekend of met deze vondst nog iets gedaan wordt. De heer Mosterman, projectleider van de gemeente Dalfsen, is in contact om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Te denken valt aan een monumentje als herinnering aan de spoorweg uit vervlogen tijden.

Wordt dus vervolgd.

tekst: Willemvantrui  foto’s: Hans Heerink

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *