Historische naam op uw boerderij

De Historische Kring Dalfsen wil de bewoners van de buitengebieden in de gemeente Dalfsen de kans geven om een historische naam op hun boerderij aan te brengen. Vanuit het Cultuurbeleid gemeente Dalfsen (DNA van Dalfsen) wordt dit project geïnitieerd met als doel is om waardevolle cultuur-historische eigenheid uit te dragen.
In Oudleusen is dit prachtige project reeds gerealiseerd en zijn verschillende historische boerderijen voorzien van een bord met naam van de boerderij. Daarom willen we de overige gedeelten gemeente Dalfsen ook deze kans bieden. Dit betekent dus de gemeente/gebieden Lemelerveld, Hoonhorst, Nieuwleusen, Broekhuizen, Ankum, Gerner, Oosterdalfsen, Welsum, Rechteren, Millingen, Hessum, Emmen, Marshoek en Lenthe.

Vanaf de middeleeuwen hadden vele boerderijen (erven) een naam. Dit was van groot belang want het was vaak de enige manier om een adres te hebben. Vanaf 1832 is het kadaster van kracht en zijn de boerderijen en kavels geregistreerd. Op deze kaart staan bijvoorbeeld namen van boerderijen en deze namen zullen in eerste instantie als uitgangspunt dienen.
De werkgroep Boerderij- en Veldnamenonderzoek van de Historische Kring in Dalfsen is bezig met het vast leggen van deze kadastrale en historische gegevens van de boerderijen in het buitengebied van de gemeente. Hiermee bestaat de kans om niet alleen een historische naam op een boerderij te krijgen maar daarbij ook een document met gevonden historische gegevens van de boerderij.

Mocht u als eigenaar van een historische boerderij belangstelling hebben gaan we graag met u in gesprek. We zullen dan de details van de naamgeving en het vervolg met u bespreken. Dit bord wordt bekostigd vanuit het cultuurbeleid en U wordt na plaatsing eigenaar.
Belangstellenden kunnen zich melden bij de Historische Kring Dalfsen werkgroepbevn.@gmail.com

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten