Het verhaal achter de nieuwe deuren

Het verhaal achter de nieuwe deuren van de Katholieke Kerk: Theo Koggel

Op een zonnige dag bezocht ik de katholieke kerk aan de posthoornweg te Lemelerveld. De nieuwe deuren van de kerk zag ik al staan. Ik had afgesproken met Theo Koggel. Hij heeft veel tijd en moeite gestoken in het maken van nieuwe deuren voor de kerk, zo had ik begrepen. Theo was aan het werk met de deuren toen ik hem trof.

Hij vertelde me het verhaal achter de nieuwe deuren. Theo is medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de kerk, en heeft hier in het verleden al veel aan bijgedragen. Toen de inspectie constateerde dat er iets aan de oude deuren moest gebeuren, besloot Theo de taak op zich te nemen. De oude deuren waren decennia lang niet onderhouden en waren dus aan vervanging toe.

Van de oude deuren heeft Theo zoveel mogelijk onderdelen opnieuw gebruikt. Het doel was immers: de oude deuren restaureren. Hij heeft de deuren eerst meegenomen naar zijn huis, om er daar 15 weken aan te werken. Daarna zijn de deuren naar de werkplaats van Lenferink gegaan, waar Gerard Heerink de deuren heeft geverfd. De deuren zijn bovendien heel vaak in de lak geweest. Tot slot zijn in de kerk de puntjes op de i gezet.

Bijna iedere dag heeft Theo er wel 4 á 5 uur aan gewerkt, en hij gaf zelf aan zeker 360 uur aan het project te hebben besteed. Uitgebreid heeft Theo me uitgelegd hoe hij, onderdeel voor onderdeel, van de oude deuren nieuwe deuren maakte. De vaktermen vlogen me om de oren: gestraald, poedercoating, infrezen, duimen, geheng.

Ik begreep de vakman die 16 jaar bouwtechniekdocent was op het Windesheim niet altijd meteen, maar dan legde hij het rustig nog een keer uit. Theo kon de werkplaats van Windesheim gebruiken als hem dat uitkwam. Hij liet me zien hoe hij alles eerst tot in detail uit had getekend, alvorens er iets werd bewerkt.

Een leuk feitje is dat de buitenkant van de deuren van eikenhout is gemaakt, terwijl de binnenkant van tamme kastanje is. Waarschijnlijk had dat destijds te maken met het verschil in kosten tussen de houtsoorten. Uiteindelijk is vooral de onderkant van de deuren nieuw gemaakt, die was immers gerot door de boktor.

Het slot is ook nieuw. Het hang en sluitwerk was nog intact. Wat ook wel indruk maakte, is de bewerking van het smeedwerk. Dat moest op sommige stukken nieuw gemaakt worden en dat is heel goed gelukt. Iemand die zo netjes, zo precies, zo gedisciplineerd en vooral zo lang vrijwillig aan zoiets werkt, daar kun je alleen maar respect voor hebben.

Wat Theo precies allemaal stap-voor-stap heeft gedaan kan ik niet reproduceren, maar gelukkig heeft hij het uitgebreid beschreven op de site van de parochie aan de hand van foto’s.

In onderstaande linken de voortgang van de restauratie van de deuren van de H.Hart kerk.

Deel 1     Deel 2     Deel 3

Kom de deuren nu zelf bezichtigen want ze staan weer op hun oude plek! Zo goed als nieuw (of oud). Nu is het voor Theo op naar de volgende klus: het hoogste deel van de toren opnieuw voegen.

tekst: Vincent Heerink   foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie