Grote brand Lemele

Aan de Blikman Kikkertweg in Lemele heeft vandaag brand gewoed in een grote schuur. In de schuur lag hooi/stro opgeslagen en stonden meerdere machines. De brandweer van Lemelerveld werd kort na 16 uur als eerste opgepiept. 2 minuten daarna werd door de alarmcentrale middelbrand gegeven en weer een minuut later grote brand. Na het geven van de meldingen middel- en grote brand kwamen de korpsen van Lemelerveld (2e voertuig), Luttenberg, Hellendoorn , Ommen en  Wesepe ter plaatse. Nog even later rond 16.30 uur werd er zeer grote brand gegeven waar ook Den Ham ter plaatse kwam.

Alle bovenstaande voertuigen hebben, of gezorgd voor waterwinning, of waren direct betrokken bij het blussen en het beschermen van de overige bebouwing.
De hitte van de brandende schuur was zo intens dat er waterkanonnen ingezet werden tussen de brandende schuur en de overige bebouwing. Voor het brandweerpersoneel was het daar te onveilig. Vanuit Wesepe wordt bij classificatie grote brand de blusrobot gebracht. Deze is wel ter plaatse geweest maar niet ingezet. Door al het brandweerpersoneel is hard gewerkt en is de overige bebouwing bespaard gebleven. De dieren in de omliggende schuren waren veilig en de dieren van de buren werden allemaal in veiligheid gebracht.

Tijdens het nablussen werd het pand al gedemonteerd door een grote kraan. Dit wordt gedaan om het nablussen te vereenvoudigen en om het secuurder te doen. Tevens is na het neerhalen van de schuur het instortingsgevaar geweken. De brandweer is nog uren bezig met het nablussen. Om al het personeel te voorzien van eten kwam de verzorgingsgroep van Heino ter plaatse. Tevens waren er diverse meetploegen, officiëren van dienst, mensen van Salvage en Waterschap ter plaatse.

Door: Brandweer Lemelerveld, foto’s: Martin Zwakenberg

Deel dit: