GOUDEN PAAR HEUVER-VELDMAN

Op 14 januari 1972 gaven Grietje Veldman en Teun Heuver elkaar het jawoord in Ommen, zowel in het gemeentehuis als in de Hervormde Kerk. Het was die dag heel erg koud en Teun kon meteen 10 weken met vorstverlet. Dat was het begin van hun 50 jarig samenzijn.

Grietje Veldman werd geboren in Junne in een gezin met 2 kinderen, een jongen en een meisje. Haar ouders hadden daar een boerderij. Na de huishoudschool ging ze aan het werk in de huishouding, zoals veel van haar leeftijdgenoten in die tijd. Dit heeft ze lang volgehouden. Ook nadat ze getrouwd was bleef ze, met veel plezier, dat werk doen, tot vorig jaar nog een dagdeel per week.

Teun Heuver kwam uit de buurtschap Meû, bij de grens van Ommen en Hellendoorn, waar zijn ouders een boerderij hadden. Het gezin telde 5 kinderen, 3 jongens en 2 meisjes. Teun was een van de jongsten. Nadat hij de landbouwschool bezocht had ging hij aan het werk als melkrijder. Dat deed hij 4 jaar, waarna hij 1 jaar op de Miga bij een boer aan het werk ging. Daarop volgden 9 jaar bij een kabelbedrijf en een aantal jaren als opperman in de bouw. De laatste 30 jaar tot aan zijn pensionering was hij werkzaam als schaapherder bij het Landschap Overijssel.

Het winkeltje van de melkfabriek in Ommen

Als melkrijder kwam Teun dagelijks bij de melkfabriek in Ommen. Daar was ook een winkeltje bij waar Grietje vaak kwam om boodschappen te doen. Ze zagen elkaar daar voor het eerst en het was liefde op het eerste gezicht. Na een paar afspraakjes kregen ze verkering. En werd er na 3 jaar op 14 januari 1972 getrouwd. Eerst woonden ze bij de ouders van Teun in, maar na 1,5 jaar was hun zelfgebouwde woning in Lemele klaar. Die woning, een twee onder een kap, was samen met vrienden gebouwd. In het andere deel kwamen de ouders van Teun te wonen.

Samen kregen Grietje en Teun drie kinderen. Twee dochters en een zoon. En zijn ze grootouders van 8 kleinkinderen in de leeftijd van 9 tot 21 jaar. De kinderen wonen allemaal in de buurt. De zoon woont in Lemele en de dochters in Oudleusen en Heeten.

Teun heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en doet dat nog steeds. Hij onderhoudt de tuin bij de kerk en verzorgt de begraafplaats in Lemele. Wekelijk gaat hij met een groepje vliegdennen kappen in de hei op de Lemelerberg (helaas momenteel niet vanwege Corona) en doet hij het nodige in het speelbos op de berg. Daarnaast verzorgt hij de inzameling van oud papier in Lemele.

En al meer dan 40 jaar is hij lid van KNA Lemele. Ook wandelt Teun een paar keer per week zo’n 10 kilometer om zijn conditie op peil te houden. Grietje wandelt heel vaak zo’n drie kwartier met een groepje dames. Doordat ze 2 jaar geleden een nieuwe heup gekregen heeft maakt ze nog geen grote wandelingen. Samen fietsen ze in de zomer veel. Ze vinden het heerlijk om thuis te zijn en te genieten van de kinderen en kleinkinderen. Grietje leest en handwerkt heel graag. Vervelen is iets wat niet in hun woordenboek voorkomt. Belangrijk vinden ze het elkaar de ruimte te geven om dingen te doen die je fijn vindt, maar ook voor een ander klaar staan.

Helaas gaat het geplande feest nog niet door. Maar ze hopen dat dat in maart toch mogelijk is. En anders zal dat op een nog later tijdstip gebeuren.

Bij het weggaan zag ik in de gang een prachtige foto van Teun met prinses Beatrix (destijds nog koningin) op de Lemelerberg. Zij herinnerde zich dat ze Teun eens eerder gezien had. Daar moest Teun nog eens goed over nadenken en bedacht toen

dat hij ooit een gesprekje had met een paar dames te paard waarvan hij vond dat de een hem wel heel bekend voorkwam. Dat was dus prinses Beatrix.

Grietje en Teun, bedankt voor de koffie en kniepertie (zelf gebakken). Ik hoop dat jullie toch nog een fijn feest zullen hebben. Namens de redactie: van harte gefeliciteerd en nog vele fijne jaren samen.

Foto en tekst: Annet Schoorlemmer

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten