Erica van Lente: “ Ik wortel breed, maar niet diep”.

Nog een kleine maand en dan is het precies een jaar geleden dat Erica van Lente geïnstalleerd werd als burgemeester van de gemeente Dalfsen. Hoog tijd voor De Lemelervelder om eens aan de bel te trekken. Niet zozeer om te vragen hoe het afgelopen jaar gegaan is, of de verwachtingen en/of bepaalde doelstellingen gehaald zijn, maar om in alle rust te proberen de ‘ burgermoeder’ privé wat aan de praat te krijgen. Nou, geen probleem hoor. Wat een leuk mens!

Eerst wat info. Erica is geboren in Arnhem, studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte in diverse functies bij Gasunie. Ze was fractievoorzitter en gemeenteraadslid in Groningen, werkte bij Agentschap Telecom en bij Shell/ NAM. In februari 2017 werd zij benoemd tot waarnemend burgemeester van Bedum. Dit ambt bekleedde zij tot 1 januari 2019 waarna zij op 14 januari daaropvolgend startte als burgemeester van de gemeente Dalfsen. Al met al, tot nu toe een indrukwekkende staat van dienst.

Genoeg tot zover. Nu eens kijken hoe diep we kunnen, of liever mogen, gaan.

Wat heb je vanmorgen gedaan?

“ Ik ben begonnen met een ontbijt in Hessum. Ik verblijf nu in de Bed & Breakfast van Maurits von Martels, maar hoop in januari te verkassen naar Hoonhorst. Ik ga daar wonen en mijn vriend zal daar regelmatig verblijven. Er moet daar nog wel het een en ander gebeuren, dus het klusbedrijf is druk bezig Verder heb ik vanmorgen een briefje gemaakt voor de huishoudelijke hulp en de krant gelezen. Ik heb trouwens altijd wat moeite ‘s morgens op gang te komen. Ik ben meer een avondmens.”

Wat wilde je als kind worden?

“ Ik had echt geen idee. Ik kan sowieso slecht kiezen. Tot verrassing van mijn wiskundeleraar op de middelbare school koos ik voor Frans in Amsterdam, maar dat werd me afgeraden. Ik moest wat nuttigs gaan doen. Het werd Weg-en Waterbouw in Enschede. Was ook geen succes. Gelukkig is alles daarna in Groningen goed gekomen  met Romaanse Talen en Culturen ( Frans en Spaans). Dat was een gelukkige keuze en een gelukkige tijd.”

Wat is tot nu toe het belangrijkste moment in je leven?

“ Erg ingrijpend was het overlijden van mijn moeder. Zij was erg jong en ik was pas twaalf jaar. Dat heeft een enorme impact op je als kind. Over die ervaring heeft een groot interview in Trouw gestaan. Ik zal het je mailen, dan hoeven we het er nu niet uitgebreid over te hebben. Zie link hier; Het is voor mij wel van grote betekenis geweest. Hoewel, anderen dragen meer verdriet met zich mee. Ik heb bijvoorbeeld geen oorlog of andere grote ellende meegemaakt.”

Wie zijn je voorbeelden?

“ Allereerst mijn vader. Die gaf mij alle ruimte als ik weer eens andere keuze wilde maken. En dat heb ik rond studie en werk wel een paar keer gedaan. Verder mijn al eerder genoemde leraar wiskunde die me leerde: ‘je kunt alles leren in je leven’, en, niet te vergeten, mijn eerste schoonmoeder. Wat een mooi mens. Ze kon het met simpele dingen heel gezellig maken.”

Wanneer ben je voor het laatst kwaad geweest?

“ Ik ben wel snel geïrriteerd, maar echt kwaad, nee, niet vaak. Echt kwaad word ik om onrecht en onmacht. Die heb ik gevoeld in die hele toestand omtrent de gaswinning in Groningen. Op zulke momenten kun je als burgemeester van betekenis zijn door naast je inwoners te staan. Bij dergelijke omstandigheden moet je schouder aan schouder staan.”

Wat vind je  jouw grootste miskleun?

“ De foute afslagen die ik in mijn leven genomen heb qua studie en werk. Daar heb ik veel van geleerd. En ik ben een flapuit. Het gebeurt vaak onbewust, dat eruit flappen. Ik hoop dat ik er niemand echt mee kwets, maar ik ben wel eens erg spontaan. Een echt grote miskleun moet nog komen. Hopelijk gebeurt dat voorlopig, of liever, helemaal niet!”

Wat vind je een groot succes van je?

“ Succes zit voor mij in kleine dingen, in klein geluk. Zoals toen ik er kon zijn voor een tante die kampte met een ingewikkelde situatie rond bewindvoering. En dat ik een fijne groep vrienden om me heen heb, vind ik ook een succes. Of succes dan het goede woord is? Zij houden mij in ieder geval met beide benen op de grond. Als je erin slaagt mensen te verbinden, ja, dat zou ik echt een succes noemen.”

Wat is je idee van ultiem geluk?

“ Ik zei altijd: dat is op zaterdagmiddag op de Vismarkt in Groningen zijn. Het kijken en luisteren naar al die mensen. De geuren, de kleuren en de reuring….. geweldig! In Dalfsen zit dat voor mij ook in ontmoetingsplekken, zoals De Spil in Nieuwleusen.”

Waar heb je de grootste hekel aan?

“ Aan gladde praterij, daar hou ik niet van. Ook niet van onoprechtheid. Alleen kijken of iets nuttig voor je is en al je principes daarvoor buiten beschouwing laten. Dat past me niet.”

Zou je kunnen liegen?

“ Liegen is me nooit goed bevallen. Ik doe het dan ook niet graag, maar een leugentje om bestwil heb ik heus wel eens gebruikt. Ik probeer zolang en zo goed als mogelijk aan mijn eigen opvatting trouw te blijven.”

Slechte eigenschappen, hoe zit dat?

“ Ik heb tamelijk veel energie. Die gedrevenheid is voor anderen nogal eens vermoeiend. Maar het is bij mij niet gauw saai, zegt mijn schoonmoeder! Ik ben nieuwsgierig en dat mis ik af en toe bij anderen. Zowel in je werk als daarbuiten moet je je ogen openhouden en openstaan voor nieuwe invalshoeken en ervaringen. Ik wil van veel dingen graag iets weten en voor veel dingen kan ik begrip opbrengen. Ik kan er de waarde ook wel van inzien. Vandaar mijn opmerking: ik wortel wel breed, maar niet diep.”

Wat doe je als je niet werkt?

“ Ik denk dat dit niet veel verschilt van wat anderen doen: wandelen, lezen, af en toe gezellig uit eten of naar de film, al dan niet met vrienden. Dat gebeurt dan meestal in het weekend. Mijn vriend en ik hebben de afspraak “ Reken door de week niet op mij!”. Een beetje ongezellig misschien, maar wel duidelijk.”

Hoe bevalt het je hier in Dalfsen?

“ Ik vind het hier machtig mooi! Ik kom veel nieuwe dingen tegen, maar heb ook dikwijls een deja-vu gevoel. Dat komt omdat mijn familie in deze contreien geworteld is. Zodoende kom ik op plekken die voor mij heel bijzonder zijn. Ik zie nergens tegenop in mijn functie hier, maar met bijvoorbeeld carnaval had ik totaal geen ervaring. Dat is inmiddels een beetje recht getrokken.”

Erica van Lente: van de mensen uit Bedum, haar vorige standplaats, had ze daar best mogen blijven. Een inwoner: “ Ze is ad rem, fris en stikt van de ambitie.” En een ander:” Ze is heel meelevend en meedenkend.” En weer een ander:” Het is een geweldige meid, een echte ‘burgermoeder’”. Loftuitingen genoeg, maar ze moet het nog wel waarmaken. Zelf zegt ze daarover:” Als er wat is, moeten mensen me gewoon aanspreken of bellen. Ze kunnen altijd bij me terecht. Ik heb van alles gedaan in mijn leven en als ik kan toevoegen wat ik in de loop der tijd geleerd heb en iets leer wat ik kan toevoegen, dan is het goed.”

Ik denk dat Dalfsen de komende jaren gebeiteld zit!

© Bert Rodenburg/foto: Esther Hardon

 

 

 

Geef een reactie