Energie besparen in Lemelerveld: investeren in energiebesparende maatregelen

Goed nieuws: volgens het CPD stijgt de koopkracht dit jaar met 1,6%, ondanks de hogere energiekosten. Deze toenemende koopkracht maakt het interessant om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dit resulteert uiteindelijk weer in een lagere energierekening. Wat kunnen eigenaren uit Lemelerveld doen om hun woning te verduurzamen? En zijn er eventueel subsidies beschikbaar?

Zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is

De basis van energie besparen is een goede isolatie. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis en hoeft er minder gestookt te worden. Vormen van isolatie zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Sommige isolatiemaatregelen leveren zelfs een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van 12% op een spaarrekening! Ook wordt door een goede isolatie het energielabel van de woning verhoogd, waardoor de waarde van de woning stijgt. Vergeet ook de ventilatie niet aan te passen. Door het isoleren van de woning, kan de natuurlijke ventilatie namelijk afnemen.

Zonnepanelen op het dak

De meest populaire duurzame aanpassing aan het huis zijn zonnepanelen. Dat is logisch, want zonnepanelen worden steeds goedkoper waardoor de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 5 – 7 jaar is. Daarna kunnen de bewoners nog ongeveer 18 jaar genieten van gratis stroom! Daarnaast zijn zonnepanelen natuurlijk goed voor het milieu. Het gaat hier om een 100% groene energiebron. Particulieren kunnen de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug vragen bij de Belastingdienst.

Energiezuinig verwarmen

Aardgas gaat langzamerhand uit de woningen verdwijnen. Dat betekent dat we de woning op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. Warmtepompen en zonneboilers zijn een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel óf gaskachel. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Met deze energie kan het huis verwarmd worden. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een warmwaterreservoir op het dak. Hiermee wordt energie van de zon opgevangen en omgezet in warm tapwater.

Welke subsidies zijn er beschikbaar?

Helaas wordt er vanuit de gemeente Lemelerveld geen subsidie verstrekt voor energiebesparende maatregelen. Eigenaren kunnen gelukkig wel een beroep doen op de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Hiermee kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie hangt af van het apparaat en is terug te vinden op de website van RVO. Daarnaast kunnen eigenaren in een VvE (Vereniging van Eigenaren) subsidie krijgen voor de isolatie van het gebouw. De VvE moet dan minstens twee soorten isolatie toepassen. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de totale kosten

Energie besparen zonder grote investeringen

Ook zonder grote investeringen kunnen woningeigenaren flink besparen op de energierekening. Allereerst is het verstandig om elk jaar energie te vergelijken in een energie vergelijker om te controleren of hij of zij nog steeds bij de goedkoopste energieleverancier zit. Binnen enkele minuten is de eigenaar overgestapt naar een andere energieleverancier. Ook met een aantal gedragsaanpassingen, kan er flink wat energie bespaard worden. Dat kan bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop, een slimme thermostaat en door apparaten altijd los te koppelen van het stopcontact als ze niet gebruikt worden.

 

Geef een reactie