Een lening aanvragen voor het aanschaffen van een (elektrische) auto?

Een lening aanvragen, dat doet men niet zomaar. In veel gevallen komt bij de aanschaf van een huis een hypotheek om de hoek kijken, maar wat zijn nu andere zaken waarvoor Nederlanders een lening overwegen? Er is gebleken dat, op een nieuwe woning na, het aanschaffen van een auto de meest voorkomende reden is om een lening aan te schaffen.

De automarkt staat niet stil. Ten gevolge van de brandstofprijzen die omhoog schieten, de milieuzones en de groeiende zorgen om het milieu vinden velen het tijd worden om op zoek te gaan naar een andere, liefst zuinigere auto. Hoewel de elektrische auto zich steeds meer een weg baant op het Nederlandse straatbeeld, lijken deze milieuvriendelijke wagens nog een lange weg voor zich te hebben voordat zij de norm worden in plaats van de uitzondering. Toch hebben velen al het gevoel dat het elektrische tijdperk zichzelf heeft aangekondigd.

Het aantal elektrische auto’s stijgt

Volgens het CBS is er nog steeds een stijgende lijn te zien in het aantal auto’s in Nederland. Begin 2018 waren er maar liefst 8,4 miljoen voertuigen geregistreerd. Relatief gezien vinden er meer autoverkopen plaats in Nederland dan in veel andere landen in Europa. Van de ruim 8 miljoen voertuigen zijn ruim 400.000 auto’s ‘auto van de zaak’. Op dit moment is de benzineauto nog het meest populair, maar er zijn duidelijke verschuivingen waar te nemen. Ondanks de hoge aanschafprijzen worden er steeds meer elektrische en hybride auto’s aangeschaft. Van de elektrische personenauto’s zijn 152.000 hybride. Deze nemen daarmee de grootste plaats in op de elektrische automarkt. Een hybride heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor waardoor je niet op zoek hoeft naar een laadpaal wanneer je onderweg met een lege tank komt te staan. In Nederland rijden er bovendien 97.000 plug-in hybrides rond en 22 duizend elektrische auto’s zonder verbrandingsmotor. De groei is duidelijk te zien, maar wat nog mist is een instapmodel met een lagere aanschafprijs. Volledige elektrische auto’s, zoals Tesla’s, zijn geweldige uitvindingen, maar vanwege de hoge kosten zijn ze niet voor iedereen weggelegd.

Persoonlijke lening

Op dit moment zijn de rentes laag en dat opent deuren voor degenen die op zoek zijn naar een nieuwe auto. Zo zou de aanschaf van een auto makkelijker te financieren zijn wanneer de kosten deels met geleend geld kunnen worden afbetaald. Hoewel het natuurlijk beter is om uitgaven te beheren zonder gebruik te maken van een vreemd vermogen, zien sommigen er wel het nut van in om een persoonlijke lening af te sluiten om zo een goede auto aan te kunnen schaffen. Die oude auto die voor de deur staat te verroesten of die wagen die vorige week total loss is gereden, kan nu mooi vervangen worden. Voordat iemand een lening wil afsluiten, doet hij of zij er goed aan zijn financiële situatie onder de loep te nemen.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *