Een ervaring om nooit te vergeten!

The World Scout Jamboree (WSJ) is een internationaal kamp dat eens in de 4 jaar wordt gehouden. Het is een kamp die scouts van 14 tot 18 jaar bij elkaar brengt om de wereld te ontdekken en grenzen te verleggen. Afgelopen zomer vond dit plaats in West Virginia, Amerika. Samen met 1.000 andere Nederlandse scouts ben ik dit avontuur aangegaan en heb herinneringen gemaakt welke ik nooit zou vergeten.

In totaal ben ik 3 weken in Amerika geweest. De eerste 2 weken was de jamboree zelf. Hier waren meer dan 40.000 scouts aanwezig van bijna 170 verschillende landen. We kampeerden op The Summit Bechtel reserve, een kampeerterrein dat zo groot is als Utrecht en omstreken. Het terrein was onderverdeeld in sub kampen. Elk sub kamp heeft veel verschillende nationaliteiten. Naast ons kampeerde bijvoorbeeld Canada en onze overburen kwamen uit Australië. Je leert de mensen in je sub kamp goed kennen. Met ons sub kamp hebben we bijvoorbeeld een voetbaltoernooi georganiseerd en een foodfestival. Bij dat laatste stonden alle tafels langs de weg en kon je bij andere landen mee-eten.

Op de jamboree heb ik de kans gekregen om kennis te maken met verschillende culturen en nationaliteiten. Ik heb een lampion geknutseld met scouts van Hong Kong, Jenga gespeeld met Engeland, culture shocks uitgewisseld met Amerikanen, eten gehaald met Polen, gefeest met België en nog veel meer. Iets wat op de jamboree veel gebeurt is ‘swoppen’. Je ruilt dan badges, sleutelhangers, dasringen en andere dingen tegen andere badges en spullen. Zo heb ik bijvoorbeeld een dasring van Brazilië, badges van onder andere Indonesië, dassen van Hong Kong en Japan, een pet van Finland en een shirt van Amerika. Al deze spullen herinneren mij aan de mensen die ik heb ontmoet en hun verhalen.

De laatste week van dit grote avontuur was de nareis. Met alle Nederlandse scouts sliepen wij op de campus van de American University, in Washington. We zijn naar Mount Vermont geweest, de plek waar de eerste Amerikaanse president heeft gewoond. We hebben het witte huis gezien, musea bezocht, monumenten bekeken, rondgelopen bij The Great Falls (een prachtig stukje natuur met veel watervallen) en gewinkeld in een grote shopping Mall. Een van de hoogte punten van de nareis was New York City. Als eerst zijn we naar het 9/11 memorial en museum geweest. Een indrukwekkende ervaring en onmisbaar bij een bezoek aan New York. We hebben verschillende uitzichtpunten bezocht en hebben s’ avonds over Times Square gelopen. De volgende dag hebben wij de kans gekregen om de Verenigde Naties te bezoeken en we zijn naar The National Library en natuurlijk Central Park geweest.

Na 3 weken in Amerika te zijn geweest was het weer tijd om naar huis te gaan. The World Scout Jamboree is een belevenis geweest welke ik nooit zou vergeten. Ik heb zoveel mogen ontdekken, meemaken en leren. Ik heb dingen geleerd over andere culturen, spelletjes gespeeld met verschillende landen, gefeest met iedereen en constant plezier gehad. Deze reis was niet goedkoop, maar het was elke cent waard. Ik had dit voor geen goud willen missen!

Esther Vedders

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten