Echtpaar Exel – Beltman 60 jaar getrouwd

Op woensdag 16 oktober was het zestig jaar geleden dat Rieks en Gerrie elkaar het ja-woord gaven in de Plaskerk in Raalte. Dat is niet onopgemerkt gebleven. En dat kan ook haast niet anders, met een markant man als Rieks en zijn hartelijke echtgenote Gerrie. We treffen het echtpaar daags voor het jubileum, op de tachtigste verjaardag van Rieks. Een warm welkom, natuurlijk met koffie en gebak. Er is tenslotte iets te vieren. Dan moet je daar ook dankbaar voor zijn en van de gelegenheid gebruik maken.

In 1956 kregen ze verkering. Rieks had al langer een oogje op Gerrie, de zus van z’n kameraad. Toen Gerrie op de Kôle Kermse in Broekland zogenaamd niet alleen in de zweefmolen durfde, zag Rieks zijn kans schoon, om haar handje vast te houden. Vanaf toen waren ze onafscheidelijk. Even kwam er een kink de kabel vanwege (geen) geloofsovertuigingen. Maar een rotsvast geloof in elkaar bracht hen spoedig weer samen. En zo werd er getrouwd in 1959, terwijl Rieks in militaire dienst zat.

De liefde werd gedeeld en al vlot was het echtpaar vijf kinderen rijker. Hard werken, humor, eerlijkheid, een tikje baldadigheid, maar ook bescheidenheid waren de drijfveren waarop het gezin draaide. Veertig jaar heeft Rieks in de bouw gewerkt. Na de basisschool (Regenboogschool) in Lemelerveld doorliep hij de Ambachtsschool in Raalte. Hierna ging hij aan het werk en doorliep de avondschool om zich te specialiseren tot Gezel (specialisatie tot timmerman). Na werkzaam te zijn geweest bij diverse bouwbedrijven in de regio, trad hij in 1965 dienst bij het gelijknamige bedrijf van zijn vader; Bouwbedrijf Exel in Lemele. Zijn vader had dit op latere leeftijd overgenomen van Seigers, in de wetenschap dat er twee mogelijke opvolgers in de familie waren.

Broer Anton nam het uiteindelijk over, maar Rieks was de laatste jaren Anton’s rechter hand en sparringpartner en was vanaf het begin voorman en uitvoerder. Veertig jaar heeft Rieks uiteindelijk in de bouw gewerkt. De risicovolle klussen waren vaak voor hem, omdat hij weinig angst kende. In zijn spaarzame vrije tijd hield hij wel van een geintje, maar zette zich ook graag in voor het verenigingsleven, zoals de judo. Noaberplicht heeft hij hoog in het vaandel staan. Zo hielp hij een jaar lang elke avond de buurman naar bed. Ook met noaber ‘Kapper Slot’ heeft hij veel beleefd.

Nog steeds woont Rieks in zijn ouderlijk huis, waar hij door de jaren heen, als timmerman, veel aan uitgebouwd, gemetseld en vertimmerd heeft. In 1997 kon hij met de VUT. Rieks zingt vanaf de oprichting bij De Bargzangers in Lemele. Hij probeert de grote tuin nog altijd zelf te onderhouden, maar is wel erg blij met de robotgazonmaaier. Een groot biljart siert de verbouwde garage. Wekelijks een potje biljarten voor de gezelligheid, en de rivaliteit.

Gerrie doorliep na de basisschool, de huishoudschool in Raalte. Ze woonde naast de handbal- en voetbalvereniging er verrichtte daar zodoende, al op jonge leeftijd, veel hand- en spandiensten. Na de huishoudschool ging ze aan het werk, bij o.a. de slager aan de Brugstraat in Raalte, bij Kruidenier Bouwhuis en bij Schilder Hoekman. De kinderen kwamen en Gerrie had de zorg voor het gezin. Rieks maakte lange dagen, en werkte ook op zaterdag. Zodoende kon ze niet meer handballen in Lemelerveld, want dat was op zondag en dan moest je er zijn voor je gezin.

Ze sloot zich daarom aan bij de tennisvereniging in Lemelerveld, die had competitie op dinsdag. Ze was een van de eerste leden en is uiteindelijk 42 jaar lang lid geweest. Ook had ze zitting in het schoolbestuur van de Regenboogschool en is jaren lang vrijwilligster geweest binnen het Welvaartswerk van het Rode Kruis. Ze is zelfs opgeleid tot Modiste, wat betekent dat ze naailes mocht geven. Veel heeft ze hier niet mee gedaan, want daar was ze toch iets te bescheiden voor.

Net als haar man, zingt ze graag. Jarenlang was ze lid van het koor “Zang & Vriendschap’. Toen de Vut een feit was begonnen ze met reizen. Acht keer zijn ze op familiebezoek in Canada geweest. Twee keer zagen ze de indrukwekkende Rocky Mountains. Verder zijn ze in Mexico, Indonesië en Brits Columbia geweest.

Voor de vut ging het gezin steevast elk jaar op vakantie in Vlieland. Ze zijn nog altijd dankbaar dat ze de gezondheid en de middelen hadden om dit te kunnen doen.

En dankbaar zijn ze ook dat ze nu hun 60 jarig huwelijksjubileum kunnen vieren met kinderen, vijftien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Dit heugelijke feit is dan ook zeker een bezoekje van Loco-burgemeester Van Leeuwen waard. Die bracht een kopie van de huwelijksakte van 60 jaar geleden mee, een nieuwe traditie ingevoerd door de burgemeester van Dalfsen, Erica van Lente.

Rieks & Gerrie, bedankt voor jullie gastvrijheid en mooie verhalen. (Rieks zit graag op de praatstoel; dat was u vast niet ontgaan )

Namens de redactie de hartelijke felicitaties en vele fijne jaren samen gewenst.

tekst: MoDi   foto’s: Hans Heerink

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *