Doorbreek de sleur, ga geocachen

Door corona zijn veel mensen beperkt in hun sport, terwijl juist door de overheid geadviseerd wordt om toch te bewegen. De een gaat fietsen en veel mensen gaan wandelen. Maar iedere dag hetzelfde rondje begint ook te vervelen, ondanks het feit dat we in een prachtig gebeid wonen. Om wat afwisseling te brengen in deze looppartijen heb ik een advies: ga geocachen! En als je ook nog kinderen hebt, die niet staan te springen om wéér een wandeling te maken, is dit helemaal een oplossing. Je maakt er gewoon een puzzeltocht van. Maar wat is dat eigenlijk:

(bron: https://www.geocaching.nl/ )

GEOCACHEN(geo = aarde grond cache= schat) is dus eigenlijk het zoeken van een schat. Het is een internationaal avontuurlijk spel voor handheld GPS- en Smartphone-(minder geschikt) gebruikers. Het werd voor het eerst in het jaar 2000 gespeeld. Het basisidee is dat personen of organisaties/verenigingen, waar ook ter wereld, caches(een ‘schat’) verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.  Andere GPS gebruikers gebruiken deze coördinaten om deze caches te vinden. Caches kunnen verstopt  zijn vaak waterdichte verpakking als Tupperware dozen, oude munitiekisten, PVC buizen… Kortom een voorwerp waar een logboek in past en die ruimte biedt aan ruilitems. Is de cache eenmaal gevonden, dan geeft de cache z’n geheimen prijs en beloont de vinder met een variëteit aan beloningen. Aan de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten. Er zijn diverse varianten denkbaar. Als je je daar in wilt verdiepen verwijs ik ook naar bovengenoemde site.Het is een spel voor jong en oud.Als je eens wilt kijken hoe het werkt ga je eerst naar de site, je maakt gratis een account aan en je kunt beginnen. Ik adviseer wel als je een beetje wilt cachen om een GPS-apparaat aan te schaffen, waarmee je precies een coördinaat kunt bepalen of zoeken. Maar voor een beginner werkt de groene app op een goede smartphone ook redelijk vooral voor de tradi’s. Wil je het eens proberen hier in de buurt dan open je de kaart met onderstaande link en zie je in 1 oogopslag al de caches(schatten), die rond Lemelerveld verstopt zijn.  https://www.geocaching.com/map/ – ?ll=52.439705,6.336068&z=14

Op de smartphone kun je daar meteen naar navigeren door er op te klikken. Je apparaat  geeft op denkele meters nauwkeurig aan hoever je van de schat af bent. Op de plaats aangekomen, wordt het vaak wat zoeken onder een tak, boom of ander object. Hier in Nederland met zijn zachte bodem zijn al vaak sporen van voorgangers te vinden, maar iedereen wordt wel verzocht om de cache na het loggen(meestal invullen van een schriftje) weer netjes op zijn plaats achter te laten. Op de site kun je de cache ook loggen en dan verandert het icoontje van de cache in een smiley. En raak je helemaal verslingerd aan geocachen dan adviseer ik om je account op te waarderen naar premium en dan gaat er echt een wereld aan caches open en heb je nog veel meer andere mogelijkheden.

Kortom een leuk spel voor jong en oud en een prachtig alternatief voor je dagelijkse/wekelijkse wandeling. Een ander voordeel is dat je  op een hele hoop mooie nieuwe plekken komt, omdat de verstoppers van de caches(co’s) bekend zijn met de mooie plekjes in de omgeving. En vind je het leuk om zelf ook een cache te maken, dan gaat dat eenvoudig door deze aan te melden op  bovengenoemde site. Een heel mooi voorbeeld hangt in de schoolstraat.

Veel geocache-plezier

Tekst en foto’s :Willem van Trui

een paar foto’s van de cache: het verborgen verbond(Hellendoorn)

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *