Donkere Dagen Offensief

LemelerveldAlert heeft in samenwerking met de politie op maandag 4 november een actie gehouden om meer bewustzijn te kweken voor het risico op inbraken. Om hier wat meer context bij te geven is er voorafgaand aan de actie voor Sukerbiet.nl en de Lemelervelder een interview opgezet met oprichter van LemelerveldAlert Ronny Langenkamp en wijkagent Marco Luigjes. In dit interview maken zij duidelijk wat precies het doel van de actie is, hoe LemelerveldAlert functioneert en wat de relatie is tussen LemelerveldAlert en de politie.

In gesprek met oprichter van LemelerveldAlert
Ronny Langenkamp en wijkagent Marco Luigjes

foto: Hans Heerink

Wat is LemelerveldAlert?

Ronny LemelerveldAlert is de naam van 11 buurtpreventie-whatsappgroepen, opgezet en beheerd door vrijwilligers en bedoeld voor de inwoners van Lemelerveld en omgeving. In deze whatsappgroepen worden verdachte situaties uit de eigen buurt gedeeld met elkaar, het zijn de extra ogen en oren voor de politie. Zodra iemand iets verdachts ziet of hoort, dat te maken heeft met inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling dan kan dit eenvoudig in de groep geplaatst worden zodat iedereen die bij die groep is aangemeld ook gelijk op de hoogte is van deze verdachte situatie en extra alert zal zijn. Indien nodig kan het bericht weer verder worden gedeeld.

Hoe is het begonnen?

Ronny Ik ben een paar jaar geleden hier in de buurt begonnen. Van plaatselijk belang kwam de vraag: Kunnen we dat niet in heel Lemelerveld doen? Toen hebben we Lemelerveld in groepen ingedeeld zodat heel Lemelerveld gedekt was. Voor iedere groep hebben we een beheerder gezocht. Daarna zijn we gaan zoeken naar deelnemers. Op die manier doen we het nog steeds en we hebben inmiddels meer dan 1100 aanmeldingen. Er zijn ook grotere groepen die het buitengebied van Lemelerveld dekken.

Marco Ja we maken gebruik van superbeheerders. Ronny is hier de superbeheerder. We hebben voor Dalfsen een superbeheerder, voor Oudleusen, Nieuwleusen en de wat kleinere kernen: Hessen en Hoonhorst. Met die superbeheerders hebben wij contact. Dat is wel makkelijk want op een gegeven moment hadden we in onze dienstauto een telefoon en daar zaten alle groepen in van heel Vechtdal, maar dan moet je wel honderden groepen gaan doornemen en dat werkt niet. Toen hebben we gezegd dat we alleen contact zouden hebben met de superbeheerders. Of wij of als zij dan wat hebben dan delen we dat.

foto: eigen aangeleverde foto

Ronny Als er een bericht komt dat niet gewenst is dan moeten we dat zo snel mogelijk terugkoppelen zodat dat duidelijk is. De meeste discussie gaat over de vraag of er vermiste huisdieren in mogen. Dat is een beetje aftasten. Sommigen zeggen: een hond is voor ons ook familie. Over het algemeen gaat het wel goed maar soms gebeurt het dat mensen daardoor uit de groep gaan. LemelerveldAlert is ook actief op Facebook waar gemiste huisdieren op kunnen worden gezet.

Toen we begonnen waren we alleen met 15 vrijwilligers en wilden we wat promotie doen. Toen kwam de vraag: Waar komen de centen vandaan? Toen hebben we meegedaan aan de actie van de Rabobank. Die heeft verrassend goed uitgepakt. Dat heeft meer dan duizend euro opgeleverd en daar teren we nu nog steeds op.

Wat hebben jullie maandag precies gedaan? 

Ronny Op maandagavond gingen alle beheerders de buurt in om te kijken naar verlaten huizen waar geen licht brand.  Bij die huizen gooien we een flyer in de brievenbus. Zo proberen we de mensen erop te attenderen dat zij misschien een lamp zouden moeten laten branden als ze weggaan. De aftrap was om 19:00 bij het Kulturhus.

Marco Wehebben op maandag een gezamenlijke aftrap tegelijkertijd gedaan in de verschillende kernen met de politie erbij. Tegenwoordig kun je je op de website aanmelden: www.dalfsen.nl/buurtpreventie. De gemeente heeft net een nieuwe flyer gemaakt waar dat ook op staat.

Wil de politie het liefst dat er altijd licht brand?

Marco Ja dat is het advies. Er zijn veel mensen die denken “nee”. Je moet niet enkel één schemerlampje aanlaten. Het moet gewoon een bewoonbare indruk maken. In het winterseizoen breken ze vaak in vanaf een uurtje of 16/17 tot s ’avonds 22/23 uur want dan zijn de mensen naar de sport, verjaardagen, noem maar op.

Ronny Terwijl men verwacht dat het juist allemaal in de nacht gebeurt. Dat is dus niet zo. Het valt eerder op de avond ook minder op.

Marco Je hebt hele theorieën over afwijkend gedrag. Iemand die een beetje op een bepaalde manier of iemand die hier niet woont, heeft vaak een bepaalde blik in de ogen. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: hallo kan ik u helpen? Zo kun je eventuele slechte plannen een beetje verstoren.

Als je in een wijk woont weet je vaak wel wie er woont en welke mensen op bezoek zijn bij iemand. Zo zijn er ook mensen waarvan je dan denkt: wat doet die hier eigenlijk? Het kan wel lastig zijn omdat het gevaar is dat je gaat profileren.

Is een gevaar van die whatsappgroepen dan ook dat bepaalde mensen onterecht worden verdacht?

Ronny Het is wel zo dat iedere groep een beheerder heeft en die houdt in de gaten wat erop gezet wordt. Het valt hier heel erg mee.

Marco Je hebt al heel snel smaad. In Hardenberg was er op een gegeven moment iets bij een winkel en toen werd er een foto in de groep gegooid. Als zo’n man of vrouw helemaal niet de dader is en die foto wordt op Facebook gepleurd dan is het kwaad al geschied. Dus daar moet je heel erg mee oppassen. Met een auto is het wel makkelijker want dan kun je bijvoorbeeld eenvoudig een kenteken vastleggen. In principe mag alles wat herleidbaar is tot een persoon niet zomaar worden gedeeld.

Het doel is dat je het met z’n allen doet. Wij zijn uiteindelijk maar met twee auto’s. Nu ben je met 27000 extra ogen dus dan zie je veel meer. Je moet met z’n állen zorgen voor een veilige gemeente, omgeving of buurt, want anders gaat dat nooit lukken.

Zijn er veel gevallen van meldingen uit de groepen die echt iets hebben opgelost?

Marco Bij inbraken niet, ik denk meer ter voorkoming van, dus preventief. Dat er bijvoorbeeld een auto rondrijdt of dat er mensen rondlopen die verdacht gedrag tonen, dan komen wij meestal wel en misschien voorkom je daarmee al iets. Je merkt wel dat hoe langer het stil is, hoe minder mensen gaan opletten. Er moet eigenlijk eerst weer wat gebeuren voordat mensen weer een beetje alert zijn, vandaar deze actie ook.

Ronny Als er ergens een inbraak is dan zie je ook dat er in die buurt veel meer aanmeldingen komen. Dan wordt erover gepraat.

Voor een beter inzicht in de daadwerkelijke hoeveelheid inbraken heeft Marco enkele cijfers aangeleverd. De laatste paar jaren zijn er slechts een paar inbraken in Lemelerveld. In Dalfsen is een sterke daling waar te nemen in het aantal inbraken over de laatste jaren.

Aantal inbraken in Lemelerveld en Dalfsen

 Lemelerveld

2015

2016 2017 2018 2019
7 2 3 3

2

Dalfsen

2013

2014 2015 2016 2017 2018 2019

104

73 46 54 40 27 20

LemelerveldAlert samen met de politie op pad

Afgelopen maandag zijn ca. 15 vrijwilligers van LemelerveldAlert samen met de politie op pad geweest in Lemelerveld. Hierbij is gelet op woningen waar geen licht brandt, daar is een brief van de gemeente met een flyer door de brievenbus gegaan. In totaal zijn in een uurtje tijd maar liefst 75 brieven bezorgd bij onverlichte woningen.

Met name in de periode tussen oktober en maart wordt er veel ingebroken omdat het aan het eind van de middag dan al donker is. Wanneer er in een woning geen verlichting brandt is het voor de inbreker al snel duidelijk dat er niemand thuis is, 80% van de inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers en zullen een verlichte woning eerder voorbij lopen.

Het advies is dan ook:
zorg dat er ’s avonds licht brand in uw woning!

Samen zorgen wij voor een veiliger Lemelerveld, dat doet de politie samen met de vrijwilligers van LemelerveldAlert maar daar zijn ze uw hulp ook echt bij nodig.

Aanmelden bij de buurtpreventie WhatsApp groep kan hier:

Geef een reactie