DIAMANTEN ECHTPAAR KLEINOVINK-VOWINKEL

Zo’n 65 jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst. En wel op een bekende plek in Eerde: de zogenaamde huwelijksmarkt. Dit was de plaats waar jongelui op zondag bij elkaar kwamen. Menige verkering en later huwelijk ontstond daar. Ook Dini Vowinkel uit Lemelerveld ging er met vriendinnen op de fiets naar toe en Wim Kleinovink kwam uit Den Ham met vrienden hierheen. En daar zagen ze elkaar. Er werd eerst gezellig gepraat, gelachen en geflirt. Zo kregen ze verkering.

Dini is geboren en getogen in Lemelerveld aan de BK-weg. Vroeger heette dat Kanaaldijk Zuid. Ze was een nakomertje in een gezin waar al 2 oudere kinderen waren. Na de lagere school, de Heideparkschool, ging ze een dag in de week naar de naaischool bij de nonnen. Je kon daar zo lang blijven tot je het vak goed onder de knie had. En naaien was haar lust en leven. Tot haar 45e heeft ze allerlei naaiwerk gedaan. Van jurken, blouses, overgooiers tot gordijnen. Helaas kreeg ze een hernia en moest ze hiermee stoppen.

Op 10 oktober 1962 trouwden ze na vijf jaar verkering. Ze gingen eerst bij de ouders van Dini inwonen. Daar kregen ze hun eerste kind, een dochter: Hanny. Helaas bleek Hanny zwaar gehandicapt. Dat was de reden dat er een bungalowtje naast het ouderlijk huis gebouwd mocht worden. Op vijfjarige leeftijd moesten ze de zorg voor Hanny uit handen geven omdat het veel te zwaar werd. Dat was voor beiden een erg moeilijke periode. Hanny ging naar ’s Koonings Jaght in Schaarsbergen. Pas toen Hanny 29 jaar was kwamen ze er achter dat ze het Angelman Syndroom had. Helaas is Hanny maar 43 jaar geworden. Gelukkig hebben ze vele mooie herinneringen aan de tijd dat Hanny daar was.

Zoon Winfred werd 11 jaar na zijn zusje geboren. Hij woont nu nog op het ouders huis samen met zijn ouders. Als koeltechnisch monteur is hij veel onderweg.

Wim werd geboren in Den Ham. Hij was enig kind. Na de lagere school ging hij in Ommen naar de MULO. Hij haalde zijn diploma met boekhouden als extra vak. En daar was hij goed in. Hij ging in Lemelerveld bij Van Driessen veevoeders als administrateur aan het werk. Na zijn diensttijd keerde hij hier terug. Maar hij wilde toch ook wel eens wat anders. Zo kwam hij bij Kuijer in Ommen terecht waar hij vier jaar bleef om daarna weer terug te gaan naar Van Driessen. Er zou een fusie komen met de gebr. Jansen, de maalderij, maar die ging niet door.

Wim ging toen als boekhouder bij de gebr. Jansen aan de slag. Nadat dit bedrijf verkocht werd aan de ABTB, werkte hij nog 24 jaar als boekhouder bij Frijling Banket in Dalfsen. Daar leerde hij alles van de computer. Op zijn 59e kreeg hij een hartinfarct en was het verstandig om op 61 jarige leeftijd met vervroegd pensioen te gaan.

Dini en Wim hebben naast hun werkzaamheden en zorg voor de kinderen niet aan de kant gestaan. Jarenlang werkte Dini als vrijwilligster voor de Zonnebloem. Ook was ze collectante voor diverse goede doelen. En dat deed ze met heel veel plezier.

Wim was jarenlang penningmeester van de voormalige Heideparkkleuterschool en 24 jaar voor de buurtvereniging Schanebroek. Omdat de computer voor hem geen onbekend terrein was heeft hij samen met Hein Koenjer zo’n 15 jaar computerles aan senioren gegeven in het Kulturhus. Deed voor de diaconie van de Hervormde kerk15 jaar de boekhouding. Ook digitaliseerde hij alle gegevens van de Openbare Begraafplaats in Lemelerveld. Een enorme klus. Daarnaast hielp hij nog velen met de boekhouding en de belasting.

Naast al deze activiteiten hebben ze zo’n 42 jaar met de caravan door Europa getrokken. Vele landen in Europa werden bezocht. De laatste 5 jaar gaan ze met een camper op stap. In Nederland vooral. Als het weer goed is, wordt die tevoorschijn gehaald en gaan ze op pad. Daarnaast onderhoudt Wim de tuin, die er prachtig uit ziet. De dahlia’s en zonnebloemen staan nu nog in bloei. Dini gaat eens in de week naar het Kulturhus houtsnijden. In de kamer staat een prachtige plantenbak die ze gemaakt heeft en ook een mooi uitgesneden dienblad. Samen hebben ze het erg gezellig.

Op mijn vraag wat het geheim van hun huwelijk is antwoorden ze eensgezind: het is geven en nemen. Dini voegde daar nog aan toe: het is niet te geloven dat het al zo lang geleden is.

Maandag de 10e oktober 2022 is Wethouder André Schuurman bij het 60-jarig echtpaar Wim en Dini Kleinovink thuis op bezoek geweest. Hij heeft, namens alle inwoners van de gemeente Dalfsen, het diamanten echtpaar gefeliciteerd. Traditiegetrouw heeft André de trouwakte van het echtpaar laten opgevraagd en deze, tijdens het gezellige samenzijn, voorgelezen aan Wim, Dini en hun zoon Winfred. Bij Reimink was er ’s middags een feestje.

Dini en Wim: namens de redactie van harte gefeliciteerd. We wensen jullie nog vele fijne jaren samen toe.

Tekst: Annet Schoorlemmer
Foto’s: Hans Heerink

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *