Deze week komt de bovenbouw van het “ophaalbruggetje”

Een oude wens gaat in vervulling…

In het centrum van Lemelerveld lag een ophaalbrug, bediend door smid Ellenbroek. In april 1945 werd de oude houten ophaalbrug opgeblazen door de duitsers. Enkele maanden later plaatste de ijzerfabriek er een nieuwe ijzeren ophaalbrug.

Toen deze brug in 1965 werd verwijderd hadden de Lemelervelders geen trek in een smalle vaste oeververbinding. Dat was veel te lastig en ook gevaarlijk met het grote vrachtverkeer in het dorp. Jarenlang hebben we bij de gemeenten Ommen en Dalfsen geknokt voor een plein over het kanaal. In 1995 was het eindelijk zover: het kanaal werd overkluisd, waardoor het Kroonplein kon worden aangelegd.

Omdat de oude vlotbruggen en ophaalbruggen van vroeger allemaal zijn verdwenen wordt het smalle loopbruggetje nu omgebouwd tot een ophaalbrug. Geen echte,
maar als herinnering aan de Ellenbroeksbrug.

De nieuwe leuningen van het fietsbrugje “Ellenbroekbrug” zijn afgelopen week geplaatst met behulp van de kraan van Combidak en vele vrijwilligers. Deze week volgt de bovenbouw van deze mooie “ophaalbrug” en krijgt het brugdek een nieuwe asfaltlaag. Met dank aan alle behulpzame handen, ook aan Jan Jansen Holleboom voor het exceptionele transport..!

Met grote dank aan het Lemelerveldse bedrijfsleven!

tekst: Rien de Greef       foto’s: Harrie Hagedoorn

Een reactie op “Deze week komt de bovenbouw van het “ophaalbruggetje”

Geef een reactie