De verschillen en overeenkomsten tussen een warmtepomp en een airco

Een airco wordt ook wel een omgekeerde warmtepomp genoemd en een warmtepomp een omgekeerde airco. Dat de twee apparaten veel met elkaar gemeen hebben klinkt voor velen dan ook niet gek, maar toch verschillen ze tegelijkertijd erg van elkaar in de essentie.

Hoe werkt een airco en hoe werkt een warmtepomp?

Airco’s en warmtepompen gebruiken in principe dezelfde technologie om het tegenovergestelde van elkaar mogelijk te maken: verkoelen en verwarmen. Een airco zorgt ervoor dat de warme lucht in bepaalde ruimtes worden verplaatst naar buiten en andersom. De lucht die van buiten komt wordt dan afgekoeld naar de ingestelde temperatuur. Zo worden bepaalde ruimtes in huis gemakkelijk gekoeld waardoor je een prettig klimaat in huis creëert. Een warmtepomp heeft een soortgelijke werking: de lucht die van buiten komt wordt middels een koudemiddel verwarmd. Dit is mogelijk omdat middels een compressor het koudemiddel kan worden omgezet in verdamping waardoor er warmte ontstaat die vervolgens aan de ruimte of aan het water geleverd kan worden. Kort gezegd wordt via een warmtepomp een vloeistof verdampt die vervolgens warmte onttrekt aan bepaalde ruimtes en het tapwater in huis.

Overeenkomsten tussen airco’s en warmtepompen:

Warmtepompen en airco’s kennen verschillen, maar ook overeenkomsten.

  1. Binnen temperatuur aanpassen: een grote overeenkomst tussen de twee apparaten is dat er van buiten lucht wordt gehaald om de binnentemperatuur aan te passen.
  2. Zowel verwarmen als koelen: airco’s staan bekend om hun verkoelende functie. Sommige airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Dit zijn split airco’s en een goede oplossing voor het Nederlandse klimaat: soms tropische zomers en tegelijkertijd strenge winters.
  3. Het kost geen gas: een airco verbruikt geen gas en enkel elektriciteit. Dit geldt ook voor een elektrische warmtepomp. Doordat het verwarmen en verkoelen van de woning geen gas verbruikt, leef je dus duurzamer en milieubewuster.

De verschillen tussen airco’s en warmtepompen

Uiteraard zijn er ook een aantal grote verschillen tussen airco’s en warmtepompen.

  1. Lucht ontvochtigen en filteren: Naast het verkoelen van ruimtes, ontvochtigd en filtert de airco ook de lucht in de ruimte. Dit zorgt voor verse zuurstof in de betreffende ruimte. Warmtepompen doen dit niet.
  2. Water verwarmen: Sommige warmtepompen kunnen naast het verwarmen van een woning, ook het tapwater verwarmen in huis, in de keuken, toiletten en de douche. Airconditioning systemen doen verder niets met het water in huis
  3. Hele woning vs. ruimte verkoelen: een warmtepomp kan een hele woning verwarmen terwijl een airco bedoeld is om enkel een bepaalde ruimte te verkoelen of te verwarmen.
  4. Isolatie noodzaak: met goede isolatie maak je je woning duurzamer. Voor een warmtepomp is het zelfs essentieel dat een woning goed geïsoleerd is. Anders moet de warmtepomp te hard werken om de woning te kunnen verwarmen. Ook bij een airco is het wenselijk om een goede isolatie in huis te hebben, maar het is niet zo’n vereiste als bij een warmtepomp.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *