De van der Most nieuwjaarsduik: een koud kunstje

Om vooral niet te beginnen met goede voornemens voor het nieuwe jaar, om mijn verstand te gebruiken, doe ik nieuwjaarsdag om half twee de dikke winterjas en handschoenen aan en ga naar natuurbad Heidepark. Gelukkig was ik niet de enige, die deze gedachte had, want om iets voor twee waren 75 personen, in alle leeftijden, bezig met de warming up(in dit geval cooling down) voor de nieuwjaarsduik, ondanks de kou bijna een verdubbeling van vorig jaar.

Evenals voorgaande jaren organiseren de vrienden van de Sprokkelaars met onze regionale bakker van der Most dit evenement, de boerenkapel zorgt voor wat verdoving van de zwemmers, het bad is ijsvrij gemaakt, de snert ruik je al over het hele park en in de kleedkamers staan de deelnemers zich kont aan kont om te kleden. Heel gezellig allemaal. Alleen moet er nog wel even gedoken worden.

Voordat het zover was werd de nieuwe naam van het bad onthuld; het heet voortaan Natuurlijk Heidepark. Het bad is de laatste jaren  bezig met een flinke imagoverbetering, dus tijd voor een nieuwe naam en een nieuw logo.  Was het eerst een poel midden in de bos, momenteel is het een echte recreatieplas met een mooie entree, nette kleedkamers en voor de kleintjes een springkussen en een kabouterbos met huisjes. En het bestuur is druk bezig met de vergunningen voor een klimbos, dat in de loop van het jaar gerealiseerd moet worden.

Opperspreekstalmeester Paul van de Berg telt af naar de klok van twee uur , de “overtollige” kleding gaat uit en dan kan iedereen beginnen aan de run naar het steenkoude water van nog geen 4 graden. Niet alle zwemmers gingen horizontaal, want ik zag er al snel wat terugkomen, toen ik nog bezig was met de heenreis. De echte stoere lui gingen zelfs twee keer te water. Na een knipoog naar kikvorsman Raymond de Haan hield ik het voor gezien, gauw afdrogen, de kleren aan en aan de snert. Och, in een paar minuten zit het er ook al weer op….Thuis nog even de gymschoenen aan en de voeten warm lopen en je bent weer helemaal ontdooid.

Ieder jaar is er een goed doel verbonden aan deze duik. Dit jaar een duo-fiets voor de Kubus. Afgelopen zomer vierde deze instelling namelijk haar 12,5-jarig bestaan in Lemelerveld en dat leek de Vrienden van de Sprokkelaars een mooie aanleiding om dit goede doel aan de Nieuwjaarsduik te koppelen. De deelnemers aan deze dagbesteding zetten zich namelijk al lange tijd in voor de samenleving in het dorp. Zo vullen zij de vakken bij de Coop en halen zij glas op bij Brugstede, de voetbalvereniging en inwoners van Lemelerveld. Ook ruimen de deelnemers het oud papier op in de klassen van de Regenboogschool en schenken ze koffie voor de leerkrachten.

Voor de fiets moet wel € 6500,= opgehoest worden!!!. Een hele uitdaging, maar Anton van der Most staat er vierkant achter dus halverwege dit jaar moet deze aanwinst er gewoon staan. En de financiële thermometer loopt vandaag harder op dan de gewone thermometer. Mede dankzij giften van oa team Sukerbiet (dat als groep ook meedeed aan de duik) van € 1400,=. Een envelop met €300 .= na een spontane actie van een paar biljarters, na een triatlon toernooi in de plaatselijke kroeg, met een potje “pot-stoten” . Kwam de tussenstand op bijna € 3000,=, hetgeen mede te danken was aan de vele vrije giften van de toeschouwers. Maar was u toevallig verhinderd, dan kunt u altijd nog een bedrag storten op NL64ABNA0230036848 onder vermelding van ‘gift duofiets’. De volgende acties, die de Kubus organiseert is de flessenactie bij de Coop. De timing is perfect want heel Lemelerveld heeft met de jaarwisseling zijn best gedaan om zoveel mogelijk flessen leeg te krijgen. Denk bij het inleveren hiervan even aan de Kubus. Lijkt me ook een goed voornemen.

Een gelukkig nieuwjaar en ik kom graag terug in Natuurlijk Heidepark als het water wat warmer is.

Tekst: uw verslaggever te water Willem van Trui. Foto’s Martin Zwakenberg, Video Hans Heerink

Geef een reactie