De regenboogvlag wappert ook in Lemelerveld!

De regenboogmotie. Weet u het nog? In het kader van Coming Out Day op 11 oktober dienden de PvdA, VVD en D66 in januari de regenboogmotie in. Na wat aanpassingen konden ook de overige fracties zich in het voorstel vinden met het gevolg dat vanochtend om half negen, begeleid door een stevig briesje, bij het gemeentehuis in Dalfsen de regenboogvlag in top ging. Het hijsen van de kleurrijke vlag gebeurde door Wethouder Jan Uitslag in aanwezigheid van raadsleden die hiervoor woensdagavond een uitnodiging ontvingen, alsmede vertegenwoordigers van voetbalclubs, burgemeester Erica van Lente en een handjevol ambtenaren. Ook op de toren van de Grote Kerk in het dorp wappert het vaandel. Het is een symbolische steunbetuiging aan alle lesbiennes, homosexuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’ers) die anno 2019 nog steeds worden geconfronteerd met maatschappelijke weerstand, ontkenning, maar ook schaamte.

Met het hijsen van de regenboogvlag schenkt de gemeente aandacht aan de vrijheid en acceptatie van inwoners, ongeacht hun geaardheid. De aandacht moet leiden tot meer bewustzijn en een grotere sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid. De vlag wappert vandaag ook bij kulturhusen De Spil, Trefkoele+, De Mozaïek, De Wiekelaar en Kulturhus Hoonhorst en morgen bij de voetbalverenigingen SV Nieuwleusen, USV, ASC ’62, SV Dalfsen, vv Hoonhorst en vv Lemelerveld.

Wethouder Jan Uitslag: “We willen graag zichtbaar maken dat we aandacht hebben voor homo’s en lesbiennes en dat we hen willen ondersteunen in hun acceptatie in de samenleving. De actie is overigens niet specifiek gericht op homo’s en lesbiennes, maar op alle inwoners. We zijn namelijk van mening dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ik ben ook erg blij dat alle voetbalverenigingen en kulturhusen zich aansluiten bij dit initiatief. Juist in de sport, en in het bijzonder bij het voetbal, wordt een andere geaardheid niet zo één-twee-drie geaccepteerd.”

Het hijsen van de regenboogvlag is niet de enige uiting rond dit onderwerp. Zo is LHBTHI ook onderdeel van het zogenoemde Overloop-project, dat leerlingen van basisscholen in de gemeente Dalfsen voorbereidt op de overgang naar de middelbare school. SAAM Welzijn, die tevens het initiatief nam een gemeentelijke werkgroep LHBTI op te richten, gaat samen met het COC Zwolle voorlichting op basisscholen verzorgen. De werkgroep zal ook andere activiteiten in de gemeente Dalfsen ontplooien. Als klap op de vuurpijl wordt tevens in regionaal verband gewerkt aan het op de kaart zetten van LHBTI.

(bron) Vechtdal FM

Geef een reactie