De Marshoeve bestaat 15 jaar

“ Als je terugkijkt zijn die vijftien jaren omgevlogen,” vindt Christien Mars,” Ik heb steeds mijn hart gevolgd en dat heeft goed uitgepakt.” In 2004 gingen de deuren van de Marshoeve open en sindsdien is haar pensionstal uitgegroeid tot een zorgboerderij annex -manege waar tientallen cliënten onder begeleiding leren steviger in hun schoenen te staan. Voor Christien en haar medewerkers is het vijftienjarig bestaan een goede reden dit heugelijke feit een feestelijk tintje te geven.

 

De Marshoeve is een zorgboerderij die zich in het bijzonder richt op kinderen, jongeren en jong-volwassenen die beperkt worden of vastlopen in hun sociaal-emotionele contacten. Zij krijgen ondersteuning aangeboden op diverse aspecten door gediplomeerde en ervaren hulpverleners, die op hun beurt weer worden bijgestaan door vrijwilligers en stagiaires. De Marshoeve staat speciaal bekend door haar therapie met paarden. De dieren worden veelvuldig ingezet tijdens de dagbesteding en hebben grote invloed op de behandeling van de cliënten. “ Maar we zijn niet alleen een zorgmanege. We geven ook ‘gewoon’ paardrijles aan kinderen en volwassenen,” vertelt Christien,” Ook onze dochters Loes en Lianne helpen mee.

 

Soms is het noodzakelijk dat een jongere tijdelijk uit huis geplaatst wordt omdat dat beter is voor  zijn of haar eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn er binnen de boerderij vier  zit/slaapkamers gerealiseerd waar de jongere vanaf een jaar of achttien onder begeleiding zelfstandig kan wonen. Christien: ” Op hun kamer kunnen ze slapen, zitten en relaxen. In de grote leefruimte is een keuken waar ze kunnen koken. Het is de bedoeling dat ze op den duur helemaal op zichzelf gaan wonen, al dan niet onder onze begeleiding.”

 

De paarden van de Marshoeve kwamen al even ter sprake. Zij spelen een grote rol in de zg. Equitherapie. Paarden zijn erg gevoelig en kunnen mensen veel rust bieden. Door via het paard te communiceren en ‘ de touwtjes uit handen te geven’ kunnen therapeut en deelnemer erachter komen waar nu precies het probleem zit. Zo komen de deelnemers met kleine stapjes achter hun sterke punten en wordt er effectief naar het gewenste doel toegewerkt.

 

Het sociale contact tussen kind, jongere en jong-volwassene in groepsverband wordt gestimuleerd door middel van spelletjes en activiteiten. Zo leren ze de voordelen van samenwerken en overleg kennen. Ook kunnen ze individuele begeleiding krijgen als dat passend is voor hun ontwikkeling. De Marshoeve is uitermate gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme. Tijdens de dagbesteding en het begeleid wonen wordt structuur aangebracht in het leven van de persoon en wordt door middel van heldere afspraken en regels een veilige omgeving gewaarborgd.

 

Hoe ziet het feestweekend eruit?

“ We beginnen op vrijdag 4 oktober met een netwerkbijeenkomst voor bedrijven en instellingen,” vertelt Christien,” Op zaterdag 5 oktober houden we een open dag. Die duurt van 10 uur ‘s morgens tot 4 uur ‘s middags. En er is van alles te zien en te doen. Er worden demonstraties geven en er zijn verschillende standjes aanwezig. Wat te denken van een dressuurkür op muziek en een springclinic, er is pony rijden voor kinderen en een behendigheidscircuit voor honden, er is voltige en grondwerk door deelnemers, verkoop van eigengemaakte artikelen en, niet te vergeten, lekker eten en drinken.

Je kunt genieten van eigengemaakte soep en er worden pannenkoeken gebakken. Nou, wat wil je nog meer!”

De medewerkers, vrijwilligers en deelnemers van de Marshoeve staan klaar om u een gezellige en leerzame dag te bezorgen.

De opbrengst van de Open Dag wordt geschonken aan het regioteam “ Donderslag bij heldere hemel”. Dat is een onderdeel van de ALS- stichting; ALS is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Dat op zich moet eigenlijk al een aansporing genoeg zijn om op deze dag uw gezicht te laten zien op de Marshoeve.

De Marshoeve is te vinden aan de Dalmsholterweg 30 in Dalmsholte, postcode 8146 PM.

 

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *