Daniëlle vindt voldoening in uitvaartbranche

Jarenlang was de Lemelerveldse Daniëlle Temmink werkzaam als verpleegkundige op de afdeling Neurologie van het Deventer Ziekenhuis. En altijd miste ze iets wat haar oprechte voldoening gaf in haar werk. Tot ze een voet binnen de deur kreeg in de uitvaartbranche en heeft ervaren hoe waardevol oprechte uitvaartverzorging is. Dit geeft haar dermate veel voldoening dat ze hier haar levenswerk van wil maken en het ziekenhuis vaarwel heeft gezegd.

Al jaren knaagde het aan Daniëlle dat ze als betrokken verpleegkundige het gevoel had onvoldoende tijd te hebben voor haar patiënten. En dan met name voor een goed gesprek met patiënten en hun naasten. Dat kan zo waardevol zijn. In haar late diensten probeerde ze er altijd tijd voor vrij te maken, als het werk dat toeliet. Daniëlle voelt patiënten goed aan en weet wanneer ze ‘teveel’ is. Ze merkte dat luisteren en praten over de laatste levensfase haar goed af gingen en wilde zich hier verder in ontwikkelen. Het verzorgen van overledenen gaf haar voldoening en met deze specialiteit heeft ze zichzelf in december 2019 op de markt gebracht binnen de lokale uitvaartverzorgers. Ze kreeg enkele aanvragen binnen en zag en leerde zodoende steeds meer. In februari 2020 nam ze contact op met Henrie Hutten, uitvaartverzorger in Mariënheem. Achteraf gezien was dat precies op het juiste moment. Henrie had het druk. Daniëlle was leergierig en wilde zoveel mogelijk zien en doen. Vrijwel diezelfde week kon Daniëlle wat voor Henrie betekenen. Dat was het begin van een goed partnerschap. Henrie moest natuurlijk ook even aftasten wat voor vlees hij in de kuip had, maar het pakte allemaal goed uit. Stukje bij beetje, en uiteraard in goed overleg, kon Daniëlle steeds meer taken op zich nemen. En nu is ze volledig volleerd uitvaartverzorgster onder de vlag van Uitvaartverzorging Henrie Hutten. Het werkgebied van Henrie en Daniëlle omvat Mariënheem, Raalte, Olst, Wijhe en omstreken, en Lemelerveld past daar nu ook prima bij. Voor Luttenberg heeft Daniëlle helemaal zelfstandig de taken overgenomen van Sientje Hulsman, die onlangs met pensioen is gegaan.

In de uitvaartbranche zijn de laatste jaren heimelijk veranderingen opgetreden. Er zijn veel mogelijkheden op alle aspecten die bij een uitvaart komen kijken, van kaarten, kisten, catering, locatie, drukwerk, muziek, plechtigheid, sprekers, tot bloemen, vervoer, teksten, specifieke wensen etc. Henrie en Daniëlle kunnen alle zorgen uit handen nemen. Tot op zekere hoogte is er heel veel mogelijk. Het ligt eraan wat de nabestaanden wensen. Zo is Henrie bijvoorbeeld al vele malen zelf voor gegaan in een plechtigheid. En waar Daniëlle in den beginne zei dat ze dat echt niet zou kunnen, heeft ze dit op uitdrukkelijk verzoek van een familie, toch gedaan. De familie was tot tranen toe geroerd en toen wist Daniëlle dat ze het goed had gedaan. Met de emoties en het verdriet van anderen kan ze goed omgaan. Als je vanaf het moment van overlijden tot de uitvaart, dagelijks in contact bent met de familie dan krijg je heel veel informatie en is het heel prettig voor de naasten dat dit in een plechtigheid samengevat kan worden. Maar andere opties of sprekers of voorgangers zijn natuurlijk ook mogelijk. Henrie en Daniëlle vinden het belangrijk dat zij bescheiden en op de achtergrond aanwezig zijn, maar dat als het nodig is, zij het roer in handen (over)nemen. Ze willen er alles aan doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen voor de overledene en voor de nabestaanden. Laagdrempelig contact is hierbij van belang. Henrie en Daniëlle geven bij een overlijden dan ook altijd door dat mensen hen dag en nacht mogen bellen. Daniëlle appt vaak ook met een familielid, zodat er op elk moment van de dag laagdrempelig contact mogelijk is. Elke dag, tot het moment van uitvaart, komen zij langs om te kijken hoe de opbaring gaat en te informeren waar zij kunnen helpen, ondersteunen of ontzorgen. Samen met de familie kijken wat de mogelijkheden zijn en zorgen dat iedereen goed kan terugkijken op een waardevolle, goed verlopen rouw- en afscheidsperiode, dat is waar het voor Daniëlle en Henrie om draait. Henrie is blij met de hulp van Daniëlle. En Daniëlle is dankbaar dat ze de kans en het vertrouwen van Henrie heeft gekregen.

Uiteraard heeft haar ervaring als verpleegkundige hier een belangrijke rol in gespeeld. In het ziekenhuis krijg je immers dagelijks te maken met leven en dood en met nare verwondingen, letsel of bijwerkingen van behandelingen, waardoor patiënten lichamelijke en of geestelijke veranderingen ondergaan. Natuurlijk dacht Danielle op bepaalde momenten wel eens bij zichzelf; ‘Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?” Maar uiteindelijk is ze er achter gekomen dat dit het mooiste, meest waardevolle en dankbare beroep is waar zij vol voor gaat en heel veel waardering en voldoening van krijgt! Voor Lemelerveld is Daniëlle bereikbaar op nr: 06-57415980.

Tekst: MoDi

Deel dit:

2 gedachten over “Daniëlle vindt voldoening in uitvaartbranche”

  1. Jan Dijsselhof

    Heel nuttig en dankbaar werk. Veel succes Danielle jij kunt dit zeker !!

  2. Evelyn de Haan-Journee

    Mama, ik vind Danielle en Henrie heel aardig. Ze hebben goed voor oma gezorgd.
    Grootste compliment, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *