Dag 2, De Tienerclub in Polen

Maandag 22 oktober, vandaag stond een bezoek aan Auschwitz en Birkenau op het programma. In de bus er naartoe heeft pastor Butti ons verteld: ‘Wie zich het verleden niet herinnert, is gedoemd om haar te herhalen. Een bezoek aan Auschwitz, het grootste vernietigingskamp in de Tweede Wereldoorlog, heeft zin voor de toekomst.

In Auschwitz was alles gericht op de vernedering en ontmenselijking van Joden. Naast de Joden gebeurde dit ook met zigeuners , homofiele mensen, en Jehova`s Getuigen. Na een treinreis van 10 dagen zonder eten , drinken en sanitaire voorzieningen, en opeen gepropt in gesloten goederenwagons, kwam men in Auschwitz- Birkenau aan door de ‘poort des doods’. Mannen, vrouwen en kinderen werden hier van elkaar gescheiden, en als vee gedreven naar de gaskamers.

We hebben die paar honderd meter van het spoor ‘nagelopen’. Het is onbegonnen werk, maar je probeert je voor te stellen wat zij hebben doorgemaakt. Angstig en ontredderd wisten ze vaak al wat hun te wachten stond.

Het is allemaal te gruwelijk om te kunnen bevatten. Een joodse overlevende zei;”of God bestaat, weet ik niet meer, maar wel dat de duivel leeft!”

Auschwitz is meer dan slechts een herinnering uit het verleden: het is een herinnering voor de toekomst. Een gevaarlijke herinnering die ons wakker moet schudden en alert moet houden op vooroordelen en discriminatie van mensen,

Op een foto in Auschwitz was te zien hoe mensen toen opeen gepropt stonden om verder vervoerd te worden naar hun eindbestemming. Het geeft een heel vreemd gevoel om daar te lopen en te weten dat daar iets verschrikkelijks is gebeurt. Zoals de meeste tieners al zeiden was het een indrukwekkende, onrealistische en heftige ervaring.

Daar waren we stil van!

Sara, Bo, Lynn, Isa, Lisa, Zoë K.

  

Geef een reactie