Corona en op vakantie, wat moet je regelen?

De vakantie staat voor de deur voor vele Lemelervelders. Vandaag was de laatste schooldag voor de basisschool en de middelbare scholen in onze regio. Velen zijn dan ook toe aan een fijne vakantie in binnen of buitenland. En dan vraag je je af. Wat moet ik allemaal regelen. Laat je goed informeren, zeker nu het aantal positieve testen oplopen. Dit kan gevolgen hebben voor je geplande vakantie. Er gaan geruchten dat de maatregelen weer worden aangescherpt. Vanavond om 19.00 uur zal er weer een persconferentie zijn, waarbij Mark Rutte en Hugo de Jonge aan gaan geven welke aanscherpingen van de maatregelen zij voor ogen hebben.

Maar hoe dan ook. Welk corona-bewijs is nodig om op vakantie te kunnen?

De meest voorkomende documenten op een rij volgens de site van de ANWB

Europees Digitaal Corona Certificaat

Het Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) moet het mogelijk maken dat we tijdens de coronapandemie weer vrij door de EU kunnen reizen. Het is een QR-code die digitaal of vanaf papier gescand kan worden. Dit corona certificaat is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Vanaf 1 juli 2021 kan het DCC in de EU worden gebruikt.

CoronaCheck-app

In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app. In deze app zal een QR-code ontwikkeld worden waarmee je vrij kunt reizen door de EU. Liever niet digitaal? Via Coronacheck.nl/print kun je  straks ook je coronastatus uitprinten op papier en meenemen als je op reis gaat.

Geel vaccinatieboekje ook te koop bij Blitsspul

Veel landen laten reizigers toe die gevaccineerd zijn, maar zolang er nog geen Europees Digitaal Corona Certificaat is, is het vaak niet helemaal duidelijk welk bewijs wordt geaccepteerd. Sommige landen hebben aangegeven het voor veel reizigers bekende gele vaccinatieboekje te accepteren. Maar Griekenland staat bijvoorbeeld de (Nederlandstalige) vaccinatie registratiekaart van het RIVM toe.

Het ‘gele boekje’ is ons internationale bewijs van inenten dat wordt aanbevolen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Sinds 7 juni zet de GGD er standaard een stempel van het coronavaccin in (als je het boekje zelf meeneemt), als bewijs dat je je vaccinatie gehad hebt. Maar die stempel is géén reisbewijs: het wordt in veel landen namelijk niet gezien als officieel bewijs dat je een vaccinatie tegen Covid-19 hebt gehad. (De WHO ziet het gele boekje overigens wel als bewijs van vaccinatie.)

Het gele vaccinatieboekje is te koop in de ANWB winkels. Blitsspul heeft aangegeven de gele boekjes ook besteld te hebben en de verwachting is dat deze morgen binnenkomen in de winkel. Hopelijk komen ze inderdaad binnen, gezien de grote landelijke vraag is er schaarste bij de leverancier.

Negatieve PCR-test met reisverklaring

De meeste landen vereisen bij aankomst een negatieve uitslag van de PCR-test en intussen staan ook veel landen een antigeen sneltest toe. Vanaf 30 juni kan een pcr-test met testbewijs gratis via de overheid. Ga je op reis en moet je een negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, dan ben je als reiziger vanaf 30 juni dus niet meer alleen aangewezen op een coronatest van een commerciële organisatie. Deze kosten worden niet vergoed. De uitslag laat meestal een dag op zich wachten. Als ANWB-lid kun je met korting zo’n test laten doen: https://www.anwb.nl/ledenvoordeel/pcr-test.

Wanneer je terugreist vanuit een land met een oranje reisadvies, heb je vaak ook een negatieve PCR-uitslag (van maximaal 72 uur oud) nodig om Nederland weer in te komen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, ongeacht het vervoermiddel waarmee je reist. Kun je bij controle geen bewijs overhandigen dat je een test hebt gedaan, dan riskeer je een boete van € 95. Of je een testverplichting hebt bij terugkeer naar Nederland, kun je nagaan via deze website van de overheid: Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl.

Andere testen die toegestaan zijn bij terugkeer naar Nederland zijn de RT PCR, LAMP, TMA en mPOCT. Kijk voor informatie, de eisen en een lijst met buitenlandse testlocaties op de pagina van de Rijksoverheid.nl.

Antigeen sneltest met reisverklaring

Bij deze sneltest heb je de uitslag meestal uiterlijk binnen 2 uur. Je kunt deze test aanvragen inclusief een internationaal erkende reisverklaring in het Engels, of testbewijs. Ga je voor een antigeen sneltest, dan kun je ook voor een ondiepe neustest gaan. Deze ondiepe neustest is voor kinderen vaak prettiger, omdat het teststaafje minder ver de neus in gaat. Steeds meer landen staan een antigeen sneltest toe. Zie ANWB Reiswijzer.

Let wel op: voor de meeste landen moet echt een PCR-test gedaan worden om binnen te kunnen komen. Bij deze test wordt de sample namelijk in een laboratorium onderzocht en daarmee is het de meest betrouwbare test om het virus al dan niet aan te tonen.

Zelftest

Een zelftest kan niet gebruikt worden wanneer je op reis of vakantie gaat. De uitslag is minder betrouwbaar dan een PCR-test en ongeldig als reisbewijs.

Soms is het nodig een zelftest te doen voor restaurants, of andere uitgaansgelegenheden.

Passenger Locator Form

Om in geval van besmetting te kunnen achterhalen wie je contacten zijn geweest, willen sommige landen dat je een Passenger Locator Form invult bij aankomst, zoals buurlanden België en Duitsland, maar ook Italië. Zie ANWB Reiswijzer. Dit is niet nodig wanneer je slechts op doorreis bent.

Gezondheidsverklaring

Wanneer je van of naar Nederland vliegt en 13 jaar of ouder bent, moet je meestal een ingevulde gezondheidsverklaring bij je hebben. Voor de meeste landen geldt dat je bij aankomst een Engelstalige versie (Travel Health Declaration Form) moet kunnen tonen. Sommige landen verplichten reizigers die per auto reizen ook om deze verklaring bij zich te hebben. Of dat voor jouw vakantieland ook geldt, kun je vinden in de ANWB Reiswijzer.

Reiswijzer

Benieuwd of al bekend is welke testen of documenten geldig en/of noodzakelijk zijn voor jouw vakantieland? Check de ANWB Reiswijzer. Deze wordt dagelijks bijgewerkt en hier vind je dan ook altijd de meest actuele stand van zaken.

 

 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *