Con Amore zingt vol passie het lijdensverhaal

Goede vrijdag avond 19 april om 19.30 uur is het ouderwets druk rondom de Heilig Hartkerk.

Gemengd koor Con Amore heeft de uitvoering van Stabat Mater van Joseph Hayden op de planning staan. Meerdere tinten grijs (en andere haarkleuren) staan in stemmig zwart opgesteld om de Stabat Mater ten beste ten gehore te brengen.

Johan Neppelenbroek verricht een kort en ingetogen woord van welkom. Een kleine toelichting op de inhoud en een introductie van het koor; de solisten, het (strijk)orkest, de organist en de dirigent.

Goede Vrijdag, van oudsher de dag van verraad, hoon, veroordeling, bespotting en kruisiging. Dit alles heeft Maria moeten aanschouwen naast het kruis, en dat is wat het eeuwenoude gedicht (uit 1200) ‘de Stabat Mater’ behelst. Er zijn 4 solisten die telkens beurtelings een ‘couplet’ van de 13 delen van het gedicht, voor hun rekening nemen. Uiteraard doet Con Amore ook een flinke duit in het zakje. Er is tevens een duet, en een kwartet waarbij Con Amore het kwartet aanzwengelt om vol passie en melancholie het koor te overtroeven. Het lijden, de pijn, het verdriet en de dramatiek; het is allemaal voelbaar in de muziek dat subliem wordt neergezet door het samengesteld orkest. Muziek is emotie. Een kleine vertaling van deel 2 van het gedicht, geeft wellicht de juiste omschrijving van het geheel;

Hoe verdrietig en verloren, was de toch zo uitverkoren moeder.
Die Hem het leven gaf.
Ze moest klagen, ze moest rouwen.
En ze beefde bij het aanschouwen,
Van Zijn vreselijke straf.

Dirigent van het oosten Wim van Lenthe staat letterlijk en figuurlijk te trappelen om alle partijen op het juiste moment in te zetten. Je zou het bijna zijn eigen maestro-choreografie kunnen noemen.

Wat een bevlogenheid en enthousiasme en dat werkt uiteraard door in het hele koor, in het orkest en bij de vier solisten. De tenor, met de prachtige naam Eyjolfur Eyjolfsson, is speciaal voor de gelegenheid ingevlogen vanuit IJsland! De namen van sopraan Yvonne Boerdam, mezzo sopraan Franca van Essen, en bas Aart van der Snoek zijn gelukkig, ook voor het slotwoord van Johan, wat makkelijker uit te spreken.

De collectemandjes bij de uitgang worden dan ook rijkelijk gevuld, als dank voor een moment van bezinning en een bijzonder professionele uitvoering. Amen.

tekst: MoDi foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie