Bron: www.racesport.nl 

Morgen, Zaterdag 12 oktober aanstaande vindt in Luttenberg, een Classic Race Demonstratie plaats op de Luttenbergring. Eén van Nederlands bekendste stratencircuits uit de hoogtijdagen van de motorsport, de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Een circuit met volgens velen de mooiste bochten van Nederland!  

Met bijna 300 klassieke machines uit binnen- en buitenland belooft de Classic Race Demonstratie 2019 een prachtig spektakel te worden. De belangstelling onder de liefhebbers en rijders van toen blijkt nog steeds enorm. Zelfs bekende namen uit het buitenland zoals bijvoorbeeld Jon Ekerold en Donnie Mcleod maken wederom de bedevaart naar de legendarische Luttenbergring. Ook vele oud-rijders uit Nederland zijn aanwezig, waaronder Theo Bult en Marcel Ankoné. Hét bewijs dat de Luttenbergring nog steeds leeft in de harten van vele motorsportliefhebbers.

Want welke motorrijder is er vroeger niet naar de Raalte Races geweest? Begin jaren ’80 waren bezoekersaantallen van ver boven de 30.000 geen uitzondering. Namen als Barry Sheene, Graziano Rossi, Marco Luccinelli en vele, vele anderen gingen daar de strijd aan met de Grote 3 uit Nederland. Wil Hartog, Jack Middelburg en Boet van Dulmen, die daar regelmatig de prijzen verdeelden.

Op 12 oktober aanstaande staan de meest prachtige machines uit die goeie ouwe tijd aan de start in Luttenberg, een feest der herkenning. Ditmaal gaat het echter niet meer zozeer om snelheid, maar om een regelmatigheidsproef om de oude machines te sparen. Echter gaat het bovenal om de sfeer op het rennerskwartier.

Op zaterdag 12 oktober begint het programma rond half 10, tot ongeveer 18:00. De entree bedraagt € 5,- inclusief parkeren en een programmaboekje. Op www.luttenbergring.nl vindt u meer informatie.

Duizenden motorsportliefhebbers uit binnen- en buitenland kwamen er in de hoogtijdagen van de motorsport naar de Raalte Races, van heinde en ver trok men naar Luttenberg vanwege de sfeer in dat weekend.

Velen bezochten al de trainingen op zaterdag, maar de zondag dat was toch echt het evenement waar iedereen naar uitkeek. Vroeg opstaan en ervoor zorgen dat je een goed plekje langs het circuit te pakken kreeg. Niks missen van al het spektakel dat de coureurs op de baan brachten.

Eén van de hoogtepunten van de races vormde het duel tussen Graziano Rossi en Jack Middelburg in 1980. Al vlot na de start bleek dat zij een scherp duel uitvochten. Ze gaven elkaar niks toe. Opeens gooide Rossi na het uitkomen van de laatste bocht voor de start en finish zijn machine op het achterwiel. Jack Middelburg die een fractie achter hem reed kon hem zelf plat op de tank liggend niet bijhouden. De wheely hield pas op bij het naderen van de volgende bocht.

Het publiek langs de Luttenbergring ging helemaal los. En ook op de tribunes bij de start en finish. Achteraf gezien mag de RAM van geluk spreken dat de tribunes destijds goed stevig waren. Want al dat geweld en energie die loskwamen bij die wheelies was niet eerder vertoond.

Helaas de Raalte Races hielden jaren geleden op te bestaan. Om een opeenstapeling van de redenen. Maar ze bleven hangen in het geheugen van velen. Weet je nog toen en toen tijdens de races?

De coureurs die deze kant opkwamen en meededen aan de Raalte Races hebben in al die jaren vele tienduizenden mensen prima vermaakt met hun sport. Namen als Rossi, Middelburg, Van Dulmen, Hartog, Ankoné en vele anderen blijven verbonden met dat mooie circuit bij de Parel van Salland.