Bruidspaar Eikenaar-Veldhuis 60 jaar getrouwd

Woensdag 29 mei was het precies 60 jaar geleden dat het echtpaar elkaar het ja-woord gaf. Dit bleef niet onopgemerkt. De felicitaties stroomden binnen en het jubilerende echtpaar werd flink in de bloemetjes gezet.

Burgemeester Erica van Lente kwam het echtpaar feliciteren en las volgens goede traditie de originele huwelijksakte nog eens voor. Vanaf paleis Noordeinde kwam er post waarin de felicitaties van de Koning en Koningin worden overgebracht.

En laat nou net Koninginnedag jaren 50, de dag zijn waarop het stel elkaar ontmoet. Met een ferme handdruk en een ongetwijfeld allercharmante glimlach maken ze kennis met elkaar. En vanaf dat moment in het ‘aan’. Berend Jan is dan een jaar of vijfentwintig en Egbertdina ca achttien jaar. Na een aantal jaren verkering wordt er in 1959 getrouwd. Een jaar later wordt hun eerste kind geboren en later volgen er nog vier. Ze werken hard op hun knusse boerderij aan de Haarweg met zo’n 20 melkkoeien, een tiental varkens, wat kippen en geiten.

Berend Jan is geboren en getogen op deze rustieke plek aan de Haarweg. Egbertdina zag het levenslicht in Raalte maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar een boerderij aan de Zwarteweg in Hoonhorst. Egbertdina doorliep de basisschool in buurtschap Emmen aan de gelijknamige Emmerschool. Berend Jan ging naar school aan de Doktersbrug; de Dalmsholterschool. Vervolgonderwijs zat er niet in. Meteen na de basisschool gingen ze beiden aan het werk en waren ook beiden van alle markten thuis.

Egbertdina was in menig voor- en achterhuis van omliggende boerderijen te vinden en werkte ook een poosje bij Bakker Van Beinum in de Dalfser Prinsenstraat. Berend Jan verrichte ook diverse hand- en spandiensten bij omliggende boerderijen en deed seizoenswerk voor het waterschap. Het runnen van de boerderij kwam dan op zijn vader terecht. Begin jaren tachtig waren er enkele verdrietige jaren met veel zorgen en leed. Maar het echtpaar herpakte zich wonderwel en stak de schouders er weer onder.

Nu kunnen ze heerlijk genieten van de kleine dingen. Zo hebben ze zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen; wat een rijkdom! Allen komen ze graag aan de Haarweg waar de koffie altijd klaar staat en er altijd tijd is voor een praatje. Berend Jan mag dagelijks nog graag een stukje fietsen en gezellig ‘ouwehoeren’ en is nog bijzonder fit met zijn negentig jaren. De tuin was altijd bezaaid met bloemen en fruit; hun paradepaardje. De laatste jaren wordt het tuinieren wat lastiger. Beiden zijn ze actief en betrokken mantelzorger; dit doen ze met veel liefde en inzet.

Egbertdina mag graag breien en borduren en naar haar siervogeltjes gluren. Ze zingt ook graag. Samen genoten ze van het maandelijks Dansen bie Jansen; daar hebben ze heel wat uurtjes doorgebracht. En ook bij Zaal Kappers gingen de voetjes vaak van de vloer.

Hun jubileum vieren ze feestelijk bij De Veldhoek; zullen ze daar ook nog een dansje wagen?

tekst: MoDi  foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie