Brandweer rukt uit voor zeer complexe schoorsteenbrand

Vrijdag aan het eind van de middag kreeg de brandweer een melding van een schoorsteenbrand aan de Roggestraat in Lemele. De bewoner van de woning zag bij thuiskomst wel eg veel rook uit zijn schoorsteen komen en werd hier door de buurman ook op geattendeerd. Hij heeft geprobeerd om doormiddel van de luchttoevoer af te sluiten het vuur te doven. Toen dit niet lukte heeft hij de hulp van de professionals ingeroepen. hierop is de brandweer van Lemelerveld en een hoogwerker van de brandweer uit Rijssen uitgerukt. Hoewel doorgaans een schoorsteenbrand goed te bestrijden is bleek dat in dit geval niet zo te zijn.

Met de hoogwerker werd van boven uit met een ramoneur geprobeerd om het rookkanaal “schoon” te vegen, de eventuele brandende resten worden dan onder aan de schoorsteen opgevangen in een bak en in de meeste gevallen is het dan klaar en kan de brandweer inrukken.

Maar nu ging het anders. eerst kwam de ramoneur vast te zitten in de schoorsteen. Met de warmtebeeldcamera kon geconstateerd worden dat er een warmtebron in de schoorsteen zat. Door de hitte hiervan is het rookkanaal gebarsten en is het vuur achter de brandwerende beplating gekropen en overgeslagen naar 1 van de houten spantpoten die kort naast de schoorsteen zat, Hierdoor moest er een gat in de schoorsteen gemaakt worden om er bij te kunnen. Uiteindelijk is de pet van de schoorsteen ook nog verwijderd en kon de schoorsteenbrand uitgemaakt worden. Al met al een klus van bijna 5 uur!

Saillant detail:  er was een afspraak met de schoorsteenveger maar door de sneeuw was deze verzet!

Foto’s Martin Zakenberg, brandweer Lemelerveld

 

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

1 reactie op “Brandweer rukt uit voor zeer complexe schoorsteenbrand”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *