Brandweer en EHBO presenteren zich tijdens spectaculaire Jubileum Demo Dag!

Op zaterdag 13 oktober is het een drukte van jewelste op het Kroonplein. Er is namelijk wat te vieren. Brandweer Lemelerveld viert haar 70 jarig bestaan en de EHBO vereniging het 65 jarig bestaan. Reden genoeg om eens groots uit te pakken met informatieve, nuttige, realistische, leerzame en indrukwekkende demonstraties. Ook Zwakenberg Eten & Drinken deelt mee in de activiteiten aangezien zij hun 50 jarig bestaan deze week vieren.

Op deze stralende nazomerse dag is er nogal wat loos op het Kroonplein! Het ziet er niet best uit. Een auto ligt op z’n kant, de vlam slaat in de pan, slachtoffers van lotusvereniging Ijsselstreek zijn er ernstig aan toe en de reanimatiepop wacht ook op hulp. Er gebeurt van alles. Gelukkig beschikt Lemelerveld over een deskundig brandweercorps en zeer zorgzame EHBO-vereniging. Brandweerman Frank Overgoor leidt de demonstraties in, voorziet het geheel van nuttig commentaar en neemt enkele diepte-interviews binnen zijn team af. Respect voor al deze dappere mannen en vrouwen die bij nacht- en ontij onder soms bizarre omstandigheden, paraat staan voor de algemene veiligheid. De brandweer is vandaag met veel materieel uitgerukt en demonstreert, samen met de EHBO en de lotusvereniging: De vlam in de pan, hulpverlening bij auto-ongeval, de veetakel (om dieren letterlijk uit de put te halen), de decontaminatie-eenheid (=ontsmettingseenheid, waarin zij de enige binnen de regio zijn die hierin gespecialiseerd zijn),  de escaperoom met rookcontainer en het onderdeel ‘brandveilig leven’ over nut en noodzaak van rookmelders, blusdekens en -apparaten, deuren sluiten etc.

Het is de moeite van het vermelden waard je te realiseren in welke benarde posities zowel slachtoffers als  hulpverleners zich soms geruime tijd bevinden. In een gekantelde auto kruipen om vervolgens ‘opgerold’ contact en ondersteuning met het slachtoffer te hebben. Claustrofobie is niet handig in zo’n situatie, want het dak is niet zonder slag of stoot van de nieuwste autotypes af. Het dak  moet gecontroleerd verwijderd worden, aangezien de huidige bolides veel technisch vernuft en veiligheidsvoorzorgsmaatregelen bevatten. Geconcentreerd, in zware pakken, in de brandende zon gecontroleerd te werk gaan, vergt beheersing en geduld. Knap werk als het samen gelukt is  en iedereen het voertuig kan verlaten om zich vervolgens door de EHBO te laten verzorgen.

Ook de EHBO heeft flink uitgepakt. Er lopen heel wat herkenbare rode shirtjes rond om goede zorg te leveren, en dan vandaag met name op het gebied van; brandwonden en algemene wondverzorging, slachtofferhulp bij een ongeval, en reanimatie.  Ze zijn er druk mee, telkens gebeurt er weer iets waar hun zorg en hulp nodig is. Gelukkig krijgt, met name de brandweer,  hulp van de massaal toegestroomde kinderen, die maar wat graag eens een brandweerslang ter hand nemen om eigenhandig een brandje te blussen, of om met behulp van schuim het avondeten te ruïneren.  Als vervolgens de EHBO vereniging tevreden is met de antwoorden op hun kennisquiz, dan staat daar een welverdiend ijsje van Zwakenberg tegenover. Of ze hebben de mogelijkheid om zich heerlijk uit te leven op  het prachtige ‘brandweerwagen-springkussen’

Aan belangstelling was er geen gebrek. De hele dag door was er veel animo voor deze unieke, goed georganiseerde dag . Dit is eens een hele andere manier om een jubileum te vieren.  Een hele nuttige en interessante manier! Waarbij er tevens de mogelijkheid was om nieuwe leden te werven of informatie hierover te vergaren.

Uit alles blijkt de geweldige samenwerking binnen de teams. Ieder heeft zijn of haar eigen taken en specialisaties binnen de eenheden. Hechte teams die weten wat ze aan elkaar hebben. Petje af voor al deze vrijwillige hulpverleners! Dat ze nog maar heel lang zo door mogen gaan, maar hopelijk niet te vaak in actie hoeven komen.

             Door: MoDi, Foto’s: Martin Zwakenberg

Een reactie op “Brandweer en EHBO presenteren zich tijdens spectaculaire Jubileum Demo Dag!

Geef een reactie