Bijennest bij het Mortuariumgebouw

Het was schoolkinderen opgevallen dat er vaak wespen of bijen in de buurt vlogen als ze onderweg naar school langs het mortuariumgebouw kwamen.
Dus toen dat door de leerkrachten aan ons door werd gegeven hebben we eens goed gekeken of het wespen of bijen waren en waar het nest zou kunnen zitten. Het bleek om bijen te gaan die ergens langs een spleet van de gevelbekleding naar binnen gingen. Omdat dit nuttige dieren zijn waar we met zijn allen zuinig op moeten zijn hebben we een imker om raad gevraagd. Bijen zorgen voor de bestuiving van allerlei bomen en planten waardoor er vruchten zoals appels, kersen, pruimen of peren kunnen groeien.
Die hulp van de imker was zeer welkom. Bij nader onderzoek zaterdagmorgen bleek er een groot nest achter de gevelbekleding te zitten. Zie foto. Eerst waren de bijen nog wel rustig. Maar toen de imker begon met het wegscheppen van het nest om ze in een korf te kunnen meenemen naar een andere plek sloeg de sfeer snel om. Ze kunnen heel goed samen nectar verzamelen om lekkere zoete honing van te maken. Maar ze kunnen ook heel goed samen een nest verdedigen tegen een rustverstoorder. Dan bakken ze beslist geen zoete broodjes. Natuurlijk had de plaatselijke imker Ard Veldhuis daar al lang op gerekend. Met beschermende kleding en een speciale kap op waarbij hij ook een pijp rookte om de bijen een beetje op afstand te houden. Toch werd hij nog wel een paar keer gestoken.
Omdat de bijen gewend zijn om hun weg naar dit nest te gebruiken werd de korf en een kast met daarin het nest in de buurt van het oude nest geplaatst. De bedoeling is dat de vliegbijen die hun nest zoeken met daarin de bijenkoningin en de honingvoorraad dan vanzelf die kast gaan gebruiken.
Daarna kan de kast op een andere plek verder dienst doen als nieuw bijennest voor deze zwerm.
Korte tijd na het wegscheppen van het nest kunnen de bijen nog wel onrustig zijn. Daarom hebben we een bordje neergezet met een waarschuwing om voorlopig een veilige afstand aan te houden.
Er zijn veel verschillende soorten bijen en ze lijken ook nogal op elkaar. Volgens de imker Ard ging het in dit geval waarschijnlijk om de Carnica honingbij of om de Buckfast.
Wil je meer weten? Kijk voor informatie over (honing)bijen eens op de volgende websites.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Buckfastbij
https://nl.wikipedia.org/wiki/Krainerbij
https://nl.wikipedia.org/wiki/Honingbij
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijen
https://www.imkersnederland.nl/over-bijen/de-honingbij

Namens het Bestuur van Stichting Mortuarium Lemelerveld
Voorzitter Ben Schrijver

Foto: Eigen foto’s

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten