Automatische bewatering van een suikerbietveld met behulp van zonnepanelen

Net als in iedere sector, heeft ook deze sector zich de afgelopen jaren enorm ontwikkelt. Logisch ook, want we worden met elkaar steeds slimmer. Waar we tot jaren geleden de akkers zelf moesten bewateren, kan dit tegenwoordig volledig geautomatiseerd met behulp van de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen. Zonnepanelen bieden een ideale oplossing voor landbouwers die willen investeren in duurzame bewateringsmethoden. Door zonne energie te benutten, kunnen boeren zowel kosten besparen als een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Kortom, reden genoeg dus om hier eens wat verder in te duiken.

De voordelen van het gebruik van zonnepanelen

Het gebruik van de beste zonnepanelen voor het opwekken van zonnepanelen voor automatische bewateringssystemen biedt diverse voordelen. Allereerst zorgt het voor een aanzienlijke vermindering van de operationele kosten omdat er geen externe energiebron nodig is. De zonnepanelen leveren de benodigde energie voor het pompen van water naar de suikerbieten velden, waardoor er geen sprake is van energiekosten. Daarnaast draagt het gebruik van zonne-energie bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Door zonnepanelen te installeren, vermijdt de suikerbieten sector het gebruik van traditionele energiebronnen die bijdragen aan klimaatverandering. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk van de suikerbietenteelt aanzienlijk verminderd.

Werking van automatische bewateringssystemen

Het automatische bewateringssysteem voor suikerbieten werkt op basis van sensoren en slimme algoritmes. Deze technologieën zorgen ervoor dat het irrigatiesysteem de optimale hoeveelheid water vrijgeeft op het juiste moment. De zonnepanelen voorzien de benodigde energie om dit systeem continu te laten functioneren. De sensoren meten onder andere de bodemvochtigheid en de weersomstandigheden. Op basis van deze gegevens bepalen de algoritmes de waterbehoefte van de suikerbieten en passen zij de irrigatie hierop aan. Hierdoor wordt verspilling van water voorkomen en wordt er alleen water gebruikt als dit nodig is.

Duurzaam en efficiënt

Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met automatische bewateringssystemen zorgt dus voor een duurzamere benadering van de suikerbietenteelt. Naast de voordelen voor het milieu zijn er ook economische voordelen. Door de kostenbesparing op energie en het verminderde waterverbruik, kunnen boeren hun winstgevendheid vergroten. Bovendien draagt de efficiëntie van het automatische bewateringssysteem bij aan een hogere opbrengst per hectare suikerbieten. Dit zorgt er dus ook voor dat je uiteindelijk meer overhoudt als boer, wat dus ook bijdraagt aan betere omstandigheden.

Investering voor de lange termijn

Door te kiezen voor dit type systemen, is het wel belangrijk te weten dat dit voor de lange termijn is. Uiteraard zal je direct besparen op de kosten en daardoor meer geld overhouden, maar het duurt vaak wel een aantal jaar (zo’n 6,5) voordat je de investering uiteindelijk volledig hebt terugverdiend. Het is dus wel verstandig om deze investering goed door te rekenen en te kijken of het volledig uit eigen zak betaald kan worden of dat het in jouw geval verstandiger is om te kiezen voor bijvoorbeeld een lening of leaseconstructie. Het voordeel aan een lening of lease constructie, is dat je het geld kunt gebruiken om te investeren in iets anders, waardoor je nog sneller kunt groeien als bedrijf.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *