Amfitheater Het lommerrijk Luttenberg presenteert: Garage TDI met ”Idris, een vriend van ver”

Deze voorstelling wacht al bijna twee jaar op uitvoering. Oorspronkelijk geboekt ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid Luttenberg (i.s.m. Comité 4&5mei en Luttenberg Viert Vrijheid) om het belang van leven in  én zuinig zijn op de vrijheid in ons land te benadrukken. En dat die vrijheid heel kwetsbaar is, zagen we afgelopen week: aanslag op vrije journalistiek, met de dood van Peter R.de Vries tot gevolg. Gemeente Raalte wil het belang van maatschappelijke onderwerpen ook onderstrepen, dat gebeurt zondag door de aanwezigheid van dhr. Martijn Dadema, burgemeester van Raalte. Van harte aanbevolen aan ieder die betrokken is bij zijn of haar medemens!

Zondag 25 juli 2021

Prijs: €15,- (incl. consumptie)

Aanvang: 14.30 uur

Anne, een Nederlands meisje van 18 jaar, besluit op een dag vrijwilligerswerk te gaan doen op het Griekse eiland Lesbos. Daar ontmoet zij een 15-jarige Syrische jongen, die door de Griekse politie uit het water is gehaald. Anne helpt hem aan eten en kleding. Ze biedt hem een slaapplaats aan in een tentje. Ze raken in gesprek. Thuis overleefde hij drie bombardementen, waarna zijn vader besloot dat hij naar Turkije moest vluchten. Anne vertelt hem over de lange reis die hem nog te wachten staat. Niet wetende dat zij elkaar maanden later zullen treffen in de fietsenwinkel van Anne haar vader.

Voor de totstandkoming van de theatertekst “Idris, een vriend van ver,” spraken theatermakers Remco van Zandvoort en Zen Roorda diverse malen met Fajr Abdelkader. Het persoonlijke verhaal van Fajr is de rode draad van de voorstelling. Zen Roorda reisde zelf enkele malen naar Lesbos om daar gestrande vluchtelingen te helpen. Voor het schrijfproces van de voorstelling werd verder gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen, krantenartikelen en interviews met IND’ers en werknemers van instellingen, die werken met (minderjarige) vluchtelingen.

De voorstelling “Idris, een vriend van ver” is een ontroerend, bitter verhaal over de tocht van een Syrische minderjarige vluchteling. Het verhaal van Fajr, staat symbool voor veel vluchtelingen. Maar het gaat ook over de rol en werkwijze van de Immigratie- en Neutralisatiedienst (IND), mensenhandelaren, de Nederlandse grondwet, en dat deel van de lokale gemeenschap die tegen opvang van asielzoekers is.

Info en tickets : www.amfitheaterhetlommerrijk.nl

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten