Ambulance oefent met de lokale brandweer in Lemelerveld

Jaarlijks worden binnen Veiligheidsregio IJsselland de zogenaamde “GRIP 0 “ oefeningen georganiseerd. Dit zijn multidisciplinaire (meerdere hulpverleningsinstanties doen mee)oefeningen waarbij het in dit geval vooral gaat om de samenwerking tussen de brandweer en de ambulance tijdens een incident. Voor de oefening van afgelopen donderdag is er een ongeval situatie gesimuleerd waarbij het redden van slachtoffers uit voertuigen centraal staat.

Op het nieuwe gedeelte van het Industrieterrein aan de Handelsweg in Lemelerveld is door de brandweer een ongevalssituatie – frontale aanrijding tussen 2 personenauto`s op een 80 km weg – gesimuleerd. De melding die volgt aan de eenheden – brandweer en ambulance -is als volgt: Uitrukken met Prio 1 ( spoed) naar een aanrijding tussen 2 personenauto`s met meerdere slachtoffers (gespeeld door lotusslachtoffers) aan de Handelsweg te L`veld) Vervolgens gaat een eenheid van de brandweer – tankautospuit met 6 personen – en een ambulance naar het incident.

Volgens vast protocol gaat de brandweer – die als eerste ter plaatse was- aan de slag. Na eerst een snelle verkenning gedaan te hebben konden ze vervolgens met de ambulance de inzettechniek en de juiste werkvolgorde bepalen. Telkens weer worden andere complexe (bevrijdings-) technieken beoefend waarbij veel overleg en afstemming is tussen brandweer en ambulance. Daarnaast wordt er tijdens de oefening een onverwacht aspect toegevoegd wat extra overleg/afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk maakt.

Al met al kunnen we spreken over een zeer geslaagde oefening waarbij de verschillende inzettactieken van de brandweer en ambulance uitvoerig aan de orde zijn gekomen en waarbij het in dit geval ook weer belangrijk was om de communicatie juist met elkaar af te stemmen.

De avond is nadien geëvalueerd. Uit deze evaluaties komt telkens uit dat het samen oefenen belangrijk is en dat men tijdens deze avonden veel leert.

Door: Brandweer Lemelerveld

Geef een reactie