Alleenstaande minderjarige vluchtelingen geplaats in De Lantaarn?

Gisterenavond is er een bijeenkomst geweest voor omwonenden van de Lantaarn in Lemelerveld over mogelijk plaatsing van maximaal 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen ( 13 tot 18 jaar) in dit voormalig restaurant.

Vanuit de COA kwam de vraag bij de gemeente voor deze opvanglocatie. Zoals we allemaal weten is het Asielzoekerscentrum Ter Apel overvol en is er dringend behoefte aan extra opvanglocaties. Vandaar dat de COA bij de gemeente Dalfsen kwam.

De gemeente heeft besloten om een avond te organiseren waarbij de direct aanwonenden zijn uitgenodigd. Dit leverde in de buurt een discussie op, wie is aanwonend en wie niet? Uiteindelijk heeft de gemeente de kring wat uitgebreid en waren er zo’n 35 mensen aanwezig. Er waren vooral veel zorgen over veiligheid en overlast. Vragen over hoelang, hoeveel, waarvoor enz.

Het betreft een doorstroomlocatie waar de jongeren in principe kort zijn. Er zal 24/7 begeleiding aanwezig zijn. Het zijn jongeren uit verschillende landen en de opvanglocatie zal 5 jaar gebruikt worden.

De gemeente benadrukt dat dit alles nog in een verkennende fase zit. De COA gaat nu onderzoeken of de locatie voldoet en geschikt is. Pas daarna zal er een officiële aanvraag bij de gemeente komen. Wel benadrukte burgemeester Erica van Lente dat de gemeente een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. En hoewel ze beseft dat je misschien liever andere buren hebt,  heb je als inwoner van Nederland nu eenmaal geen keuze in je buren. Wel is er toegezegd dat de gemeente in samenwerking met de COA met de buurt in gesprek zal blijven om afspraken te maken en zorgen weg te nemen.

Naar aanleiding van deze avond kwam er bij de redactie een bezorgde brief binnen van een omwonende:

Ingezonden bericht:

Middels dit bericht wil ik graag aandacht vragen voor het omstreden plan van de gemeente om 50 asielzoekers ( minderjarige jongeren zonder ouders) te huisvesten in voormalig restaurant De Lantaren.

Vorige week besloot gemeente Dalfsen een paar buren vanavond te informeren. Doordat de buurt gelukkig met elkaar communiceert ging de brief snel rond en later besefte de gemeente Dalfsen dat ze onder andere de nabij wonende Raaltenaren niet hadden uitgenodigd.

Vanavond was de informatiebijeenkomst om de buurt te informeren over de verkennende fase waarin ze nu zitten. De opkomst was goed. Ongeveer 50 buren waren aanwezig. De burgermeester vertelde de plannen en kondigde aan dat het COA de intentie heeft er 50 jongeren te gaan plaatsen, voor een duur van 5 jaar. Deze jongeren komen hier nadat ze zijn aangemeld in Ter Apel en wachten op de uitslag van hun aanvraag. De jongeren blijven tussen de 8 weken en een half jaar en gaan na de uitslag terug naar land van herkomst of ze worden ergens in Nederland geplaatst in permanente woonruimte.

De buurt is er erg op tegen en reageert in sommige gevallen emotioneel. Men maakt zich ernstig zorgen over overlast en (gevoel van) veiligheid. Het gevoel heerst dat de buurt er niks op kan inbrengen. De gemeente staat niet achter de burger maar steunt het COA. Er zijn toezeggingen gedaan over afspraken, tijdsduur enz. maar de buurt heeft het gevoel dat als ze er eenmaal in zitten, ze er nooit meer weg gaan. Wij kunnen er allemaal tegen zijn, maar als de gemeente akkoord gaat, hebben we geen poot om op te staan. In het twee uur durende gesprek is er nog veel meer besproken, maar ik kan het niet allemaal samenvatten. Al met al een zeer deprimerende sessie waarbij de machteloosheid wel heel wrang voelt.

Ik ben geen journalist, maar wil het graag met jullie delen en hoop dat het in de media meer kracht kan krijgen waardoor deze dwaze actie wordt afgeblazen.
Er is toezegging gedaan dat er binnenkort een vervolggesprek gaat komen, hopelijk met iemand van het COA er bij die e.e.a. kan toelichten. Pers kan daarbij aanwezig zijn.

Met vriendelijke groet,
Paul Otte

 

 

 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *