Kunstweekend:”Echt NEP.”

Met dit thema werd er dit weekend rondom Dalfsen een kunstweekend georganiseerd. In Lemelerveld was op een 8-tal punten kunst te bewonderen. Het aanbod was divers. En wat een Talent. Met de brochure in de hand pak ik zaterdagmiddag de fiets om een rondje langs de velden te maken…..kijken of de slogan van de oude Willem Kloos ook hier van toepassing is:” Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie”. Dus maar eens kijken of ik er ook emotioneel van word. Ik volg lijdzaam het boekje:

KUNSTPUNT 29:Buiten de lucht van de vele kazen toont Heileuver een Schilderijenhuis met mooie werken en er zijn rondleidingen in de kaasmakerij. Uniek is het ‘Kleinste Museum van Nederland” dat 2 weken op het erf verblijft: een paardentrailer met een rode loper en velours schouwburggordijnen. Maximum aantal toeschouwers: 4. Zonder museumjaarkaart gratis naar binnen om je te vergapen aan kunst en ambacht die op meesterlijke wijze wordt verbeeld. In de galerie diverse kunstenaars.

KUNSTPUNT 30:Wonen in een boomstam is geen kunst en je krijgt op gezette tijden een rondleiding over het boerenerf. Wel kunst binnen en buiten  en er is een beeldhouwer aan het werk.

KUNSTPUNT 31:Een drietal masterstudenten van de Groningse Klassieke Academie hebben zich weer verenigd aan de Langsweg 31 en tonen verstild grafisch werk en mooie portretten. Neem hier ruim de tijd voor. In de prachtig verbouwde koeienstal krijg ik een spoedcursus lithografie en houtreductie. Vol trots toont mijn gids een enorme litho-machine uit begin 1900. Houtreductie is voor mij ook een onbekende techniek. Het is een proces waar je na heel veel beitelen en gutsen een tekening kunt verkrijgen. Leuk voor mensen, die ruim in de tijd zitten.

KUNSTPUNT 32:Vervolg de route naar de WIJNSTAETE  waar op zaterdag live muziek is door onze lokale lijsters de zusjes Cuppen . Deze 2 dames hebben in de regio al een hele reputatie opgebouwd. Nadat de microfoons ook aanwezig zijn, kan om twee uur hun act beginnen. Betoverend volgens een van de toehoorders, Marion Mulders en zij heeft er verstand van!!  Verder zijn er de schilderijen van Wietze Dorsman te bewonderen. De nieuwe wijn van “23 die dit weekend ten doop wordt gehouden, heb ik niet meer geproefd, want ik wil niet bedwelmd naar het volgende kunstpunt..

KUNSTPUNT 33;In Kulturhus de MOZAIEK kom je ogen te kort; maar liefst 8 talentvolle kunstenaars tonen hun schilderijen, glasobjecten, tekeningen en sieraden en natuurlijk wissel je tijdens de koffie je  ervaringen van die dag met je kunstminnende  dorpsgenoten. Midden in de bibliotheek zit een jonge kunstenaar Rocksma, die niet voor eerst in zijn leven een potlood vast heeft. Bedreven tovert hij binnen 1 minuut een prachtige vlinder op papier. Doet me denken aan mijn vroegere tekenleraar: Iedere pennestreek is raak. Verder wordt mij door glaskunstemaker Marije uitgelegd hoe glasfusion werkt. En daar kun je dan weer hele mooie glas in lood-achtige figuren mee maken.

KUNSTPUNT 34:Aan de Glinthaar, bij BL-er Henk Klein Horsman, is een nieuwe beeldentuin aangelegd. De beelden worden geleverd door Herman en Alexandra Veneman-Thomas. Een enthousiaste Alexandra leidt me om de tuin en we dimdammen nog wat over allerlei glastechnieken. Binnen exposeren de kunstenaars van Stichting Vechtdalkunsten. Als eerste strijk ik op zondagmorgen neer op het uitnodigend terras. Doordat een paar adresjes van voorgaande jaren niet meedoen komt hij een beetje buiten de route te liggen. Maar de dag is nog lang en hopelijk komt de loop er in de loop van de dag in.

KUNSTPUNT 35: NATUURLIJK HEIDEPARK – al een kunstwerk op zich- toont kunstenaars waarin hout centraal staat. Onze eigen dorpsgenoten Jan Koggel en Frans Huis in ‘t Veld staan vol trots hun creaties te showen. Even een bakje koffie in de zon en genieten van de rust en het prachtige uitzicht op deze locatie.

KUNSTPUNT 36: In ‘DE SCHUURE” wordt een klein jubileum gevierd van  Alina Heerink . Zij viert haar 4e lustrum als keramist. Een Feestje waard, dat ze samen viert met de trouwe Pim en Ton van Spang met hun mooie beeldhouwwerken in hout en albast. Met een engelengeduld maken ze creaties met de hand al zullen aanstormende kunstenaars dit met een 3D-printer doen. Als houtbewerker heb ik wel even staan kijken hoe deze vakman twee houten ringen in elkaar heeft gemaakt zonder lijm. Ik waan me in de wereld van Victor Mids. Lianne Schotman maakt het compleet met sprekende schilderijen  in prachtige kleuren: beroemde historische figuren met een knipoog naar het heden. Als er een prijs uitgeloofd gaat worden voor Echt Nep, heeft zij deze verdiend.

Ik zet mijn fietsje weer in het hok en ga voldaan aan de lunch. Voorlopig heb ik weer voldoende cultuur gesnoven. Een ding is me wel duidelijk geworden: een kunstwerk maak je niet zomaar. Er gaan vele miskleunen en oefeningen aan vooraf voordat je HET hebt. Niet voor niets is het spreekwoord: ”Oefening baart kunst.”

Tekst: Willem van Trui

Foto’s Yvonne Logtenberg

Deel dit: