40 jaar Lemelervelder – Broos Seemann

Vanaf de oprichtingsvergadering in 1980 tot aan zijn overlijden op 25 september 1998 was Broos Seemann betrokken bij De Lemelervelder. Hij zag zijn rol vooral als de Sallandse schrijver voor De Lemelervelder weggelegd en had het idee om met een serie verhalen te komen over een ouder echtpaar dat met pensioen ging. Dat werden Harm en Eultien. Daar bleef het echter niet bij. Hij interviewde ook echtparen die 50 jaar of nog langer getrouwd waren en schreef andere artikelen als dat nodig was.

Wie was Broos Seemann?

Broos Seemann werd op 2 februari 1934 in Deventer geboren. Zijn vader was in Duitsland geboren. Zijn familie kwam in 1892 naar Nederland in de buurtschap Junne bij Ommen. Als kind logeerde Broos regelmatig in Junne en daar ontstond zijn liefde voor het buitenleven en het Sallandse dialect. Zijn verhalen en boeken spelen dan ook grotendeels in Salland. Nadat hij aan de kweekschool zijn onderwijzersakte gehaald had, trouwde Broos met Hilde van Etten. Eerst woonden ze samen in Deventer, waar Broos onderwijzer was. In 1964 werd hij in Lemelerveld benoemd tot onderwijzer aan de Mariaschool en verhuisde hij met Hilde en zijn twee kinderen Karin en Bas naar Lemelerveld. Ze woonden eerst aan de Nijverheidsstraat, later op de Strenkhaar en als laatste in een verbouwde boerderij aan de Glinthaar in Lemele. Lesgeven aan kinderen vond Broos heerlijk. Degenen die bij hem in de klas gezeten hebben, herinneren zich vooral zijn verhalen. Middels verhalen leerde hij de kinderen veel. En vooral Piet Stuiver, die later in boekvorm verscheen, was favoriet. Jammer genoeg moest hij zijn werk als onderwijzer neerleggen omdat hij grote moeite had met de veranderingen in het onderwijs. Hij raakte daar erg overspannen van. Gelukkig had hij zijn schrijverij, waar hij zich toen helemaal op kon richten. Helaas overleed hij plotseling op 64 jarige leeftijd. Hij had ’s ochtends nog 4 columns voor de komende weken bij Drukkerij Van Asselt gebracht.

Harm en Eultien

In de eerste Lemelervelder begon Broos met de serie over Harm en Eultien. Gedurende 5 jaren kon iedereen het wel en wee van dit echtpaar volgen. Bij het eerste lustrum van De Lemelervelder werden er 100 verhalen samengebundeld in een boek dat door Drukkerij Van Asselt werd uitgegeven. De illustraties daarin zijn van Geesje Exel.

Daarna volgden Sara en Seine en natuurlijk De wereld van Piet Stuiver. De laatste jaren verzorgde hij een column met de titel “Lang verhaal kort”. Naast het schrijven voor De Lemelervelder schreef Broos ook voor het Sallands Dagblad de column Broenvenne. Verder was hij actief in verschillende dialectkringen. Daarnaast was hij een graag geziene gast bij RTV Oost en Radio Gelderland om zijn verhalen, meestal in het dialect, te vertellen. Ook hield hij spreekbeurten in het land, die altijd goed bezocht werden. Een verhaal van hem: “De Motorman” werd zelfs verfilmd.

Meer informatie over Broos en wat hij allemaal geschreven heeft is te vinden op de website: wieiswieinoverijssel.nl

In het kader van het vierde lustrum plaatsen wij nogmaals zijn eerste Harm en Eultien.

tekst: Annet Schoorlemmer
foto:  Hans Heerink

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *