100 jaar Geissler

Het verhaal van de firma Geissler in Lemelerveld begint met Franz Gustav. Hij is het enige kind van Franz Gustav Geissler en Gertrud Bähren en wordt geboren in 1852 in het dorp Odenkirchen in de buurt van München-Gladbach. Franz Gustav zoekt al jong het avontuur en zo zien wij hem in ons dorp verschijnen als machinist op de plaatselijke suikerfabriek.

Als gezonde jongeman laat hij regelmatig zijn ogen ronddwalen over het vrouwelijk schoon in de omgeving. Zodoende komt hij in contact met Evertje Rook, wat uiteindelijk resulteert in een huwelijk, dat wordt voltrokken op 19 mei 1876 in Vollenhove. Franz Gustav is dan vierentwintig jaar en zijn bruid negenentwintig. Uit hun huwelijk worden zes kinderen geboren. Tot verdriet van Franz Gustav overlijdt zijn Evertje in 1888 op eenenveertigjarige leeftijd. Mede uit noodzaak voor de zorg voor zijn jonge kinderen trouwt Franz Gustav een jaar later met Hendrikje Stappenbeld. De bruid is negenentwintig jaar, de bruidegom zevenendertig. Ook uit dit huwelijk worden zes kinderen geboren. En één daarvan, de in 1891 geboren Franz Gustav, vinden we in 1918 terug als fietsenfabrikant aan de Vilstersestraat. Een jaar later laat hij zich inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Zwolle. Zijn levenspartner wordt de ‘pronte deerne’ Betje de Groot.

Franz Gustav weet in zijn werk steeds meer initiatieven te ontplooien en zo worden gaandeweg steeds meer activiteiten aan het bedrijf toegevoegd. De zaak groeit voorspoedig en weet tot in de wijde omgeving bekendheid te krijgen en klanten te trekken. Men kan bij Geissler terecht niet alleen voor fietsen, maar ook voor radio’s, lampenkappen, stofzuigers, wasmachines, scheerapparaten, ja zelfs voor een melkmachine! In 1926 wordt een auto gekocht waarmee men in 1930 begint met een taxi- annex garagebedrijf.

In het handelsregister van 1974 staat Geissler met de vermeldingen autobedrijf, smederij en gas- water- electrotechnisch installatiebedrjif. De eerste en de laatste zijn inmiddels een eigen weg ingeslagen.

Gustav, zoon van voornoemde Franz Gustav en Betje, en zijn echtgenote Sjoukje Woudsma wisten de zaak veilig door de jaren te loodsen. In hun tijd was het bedrijf betrokken bij aanleg en onderhoud van de, toendertijd nog, bovengrondse bedrading van telefoon en electro. Tijdens de volks- en oranjefeesten schalde de muziek uit luidsprekers van Geissler.

Maar tijden veranderen. In 2009 werd Geissler overgenomen door de Nijenkampgroep. Sinds 2018 opereert Geissler als volledig zelfstandig bedrijf onder de paraplu van Reuvekamp Holding BV. Deze laatste houdt zich voornamelijk bezig met advisering, onderzoek en specialistische zakelijke dienstverlening.

Wat is en doet Geissler nu?

De mensen maken het werk

Projecten slagen door de goede samenwerking met de klant en de betrokken inzet van medewerkers. “In gesprek gaan met de klant om zo samen op zoek te gaan naar de beste oplossing, dat is de manier waarop wij als Geissler graag werken. Onze mensen maken het verschil. Daarom zijn we ook altijd op zoek naar technische vakmensen die een stap extra willen zetten voor de klant. Naar mensen die uitdaging hebben in maatwerk, geen standaard oplossingen maar meedenken en de handen uit de mouwen willen steken” aldus Ben Reuvekamp.

Honderd jaar Geissler! Kinderen en kleinkinderen mogen met trots terugzien op hoe hun ouders en voorouders na honderd jaar een vaste plaats hebben gekregen binnen de gemeenschap Lemelerveld.

© Bert Rodenburg.

Wees welkom op 28 september!

Zaterdag 28 september van 10.00 – 16.00 uur heet Geissler alle belangstellenden graag welkom aan de Handelsweg in Lemelerveld. Heeft u dus altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij Geissler of bent u benieuwd naar onze werkzaamheden? Kom dan gerust langs! We nemen u graag mee in de wereld van de installatietechniek en laten ook de kinderen kennismaken met techniek.

 

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *