10 JAAR MUZIEKHANDEL DROOG

Als je zo naar de titel kijkt denk je dat je te maken hebt met een muziekhandel. Maar niets is minder waar. Het gaat over een semi akoestische band, waarvan twee leden in Lemelerveld wonen, één lid in Vilsteren en één in Mariënheem.

Tien jaar geleden wilde Fred Droog opnieuw een band beginnen. Hij is IT’er van beroep maar muziek is zijn grote passie. Hij vroeg zijn partner Jannie Ardesch, die zangeres is, om mee te doen en zocht nog enkele muzikanten. Na een paar wisselingen is de huidige bezetting compleet met Herman Koenjer en Frans Herbrink. Natuurlijk moest de band ook een naam krijgen. Vele namen passeerden de revue tot een toenmalig creatief lid van de band met de naam Muziekhandel Droog op de proppen kwam. Dit vanwege de naam van de oprichter en de vele verschillende instrumenten die ze vaak “Muziekhandel” noemen.

De muzikanten

Fred Droog heeft al vanaf jonge leeftijd in bands gespeeld. Hij komt uit een muzikale familie. Ook bezocht hij als kind de muziekschool. Hij heeft zichzelf akoestische gitaar en basgitaar leren spelen. Hij is bassist en gitarist in de band. Ook zingt hij mee op de achtergrond. Een tijdlang speelde hij in de band the Flying Birds, waar hij Jannie leerde kennen die daar zangeres was. Eind jaren tachtig stopte hij met spelen in bands maar bleef wel altijd zelf muziek maken in zijn eigen homestudio. Ook componeert hij eigen muziek en schrijft teksten.

Het zangtalent van Jannie Ardesch (commercieel medewerker van beroep) werd al op de basisschool ontdekt. Ze zong bij het afscheid van een onderwijzer en dat bleef niet onopgemerkt. Als 12-jarige deed ze mee aan een talentenjacht bij Café Rest. Wim Reimink in Lemelerveld. Daar werd ze 2e achter de toenmalige band Teach Inn. The Flying Birds uit Lemele vroegen haar al op 13-jarige leeftijd als zangeres. Vanwege haar jonge leeftijd was dit in het begin maar één uur per avond want haar ouders vonden het zingen prima, zolang haar school er maar niet onder leed. Ook heeft ze een aantal jaren zangles gehad in Zwolle. Tot eind jaren 80 maakte Jannie deel uit van deze band. Zingen bleef een grote hobby en ze is dan ook blij dat ze weer in een band zit. Naast het zingen speelt ze percussie en mondharmonica.

Herman Koenjer uit Mariënheem is inmiddels niet meer actief in zijn baan in de autobranche. Ook hij speelde in diverse bands o.a. Vilema’s, Rhodos en Swing Time. Muziek is zijn grote hobby. Hij speelt basgitaar, akoestisch gitaar en is zanger. Hij zorgt ervoor dat de verschillende stemmen in de samenzang goed bij elkaar passen.

Frans Herbrink uit Vilsteren was schilder van beroep. Ook voor hem is muziek maken een grote hobby. Hij zingt, is akoestisch drummer en Cajon speler en verzorgt de percussie. Hij heeft in verschillende bands gespeeld o.a. bij de Vilema’s, The Green Comets en Fair Play.

Een semi akoestische band

Muziekhandel Droog is een semi akoestische band. De nadruk ligt vooral op meerstemmige samenzang. Ze hebben een uitgebreid en divers repertoire. Van muziek uit de jaren 60 tot nu. Een mengeling van pop, folk, country, reggae, een beetje jazz of rock. Maar wel gespeeld op hun eigen manier met eigen arrangementen. Naast covers spelen ze ook eigen nummers. Ze kunnen klein en minimalistisch spelen maar ook uitpakken. Ze kunnen een avondvullend programma verzorgen. Ze hebben optredens gehad in het HOF theater in Raalte, De Stoomfabriek in Dalfsen, Salland Natuurfair in Heeten en bij vele andere

gelegenheden. Graag willen ze het aantal optredens leuk houden en spelen zeker niet wekelijks.

Door Corona hebben ze de afgelopen periode nauwelijks kunnen spelen. Alleen onlangs op het WAK festival in Dalfsen en op de Boerenmarkt in Vilsteren. Als het weer kan willen ze graag een feestje geven ivm het 10-jarig bestaan. Wel oefenen ze wekelijks in Raalte, in een studio achter de Bagatelle. Ze vinden het fijn dat dat in ieder geval weer kan.

Art Rocks

Nog leuk om te vermelden is dat Fred Droog, de oprichter, ook meedoet aan een tweejaarlijkse muziekcompetitie: Art Rocks. Hij betrekt hier de band wel bij, maar hij zoekt het allemaal uit en componeert hiervoor. Bij dit evenement sturen diverse musea in Nederland een kunstwerk in. Muzikanten kunnen dan een kunstwerk uitkiezen en daar muziek bij componeren. Fred heeft al drie keer meegedaan. De laatste keer in 2020 heeft hij muziek gecomponeerd bij het kunstwerk De Vlaamse Kermis dat in de Lakenhal in Leiden hangt. Muziek is Freds lust en leven.

De komende periode

Voor de komende periode zijn er helaas alweer enkele geplande optredens gecanceld vanwege Corona, maar er staat in ieder geval een evenement gepland: “Muziek in de tuinen” in Balkbrug op 29 mei 2022. Maar de band is vol goede moed.

Naast de normale optredens is er een concept ontwikkeld, namelijk een combinatie van livemuziek met een DJ. In dit geval DJ Delight (Koen Herbrink uit Lemelerveld), waarbij Muziekhandel Droog muziek maakt tijdens receptie of diner en DJ Delight de tweede helft van het feest voor zijn rekening neemt.

Plezier in het samen muziek maken staat voorop. En dat doen ze. Kijk maar eens op hun website: www.muziekhandeldroog.nl Daar kun je hun uitgebreide repertoire en YouTube opnamen zien.

Annet Schoorlemmer

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten