10 jaar Gasthoeve De Zonnebloem

Op een zonnige ochtend schuif ik aan bij Klaas en Herma Kuiper aan de Zonnebloemweg 3 in Lemele (grens Lemelerveld). Dit jaar bestaat hun zorgboerderij, met dagbesteding voor ouderen, 10 jaar. Dat moet gevierd worden. Tijdens het naderende kunstweekend “Kunst om Dalfsen’ op 4 en 5 mei 2019 zetten ze, samen met aangrenzende kunstkring ’t Zwarte, de deuren van hun zorgboerderij wagenwijd open voor een gastvrij onthaal.

En dat Klaas en Herma gastvrij zijn, dat moge duidelijk zijn als rond 9.30 uur de eerste gasten van die dag binnen druppelen en joviaal worden begroet. Per dag ontvangen ze zo’n 15 gasten. Deze gasten worden van huis opgehaald en vanaf 16.00 uur weer thuisgebracht. Het laagdrempelige contact wat hierdoor met de thuissituatie / mantelzorgers ontstaat, is van bijzonder toegevoegde waarde. De Gasthoeve beschikt over 2 busjes en chauffeurs.
De gasten zijn vandaag weer goed gemutst. Klaar voor een dag waarop niets moet en bijna alles mag. De dag begint in de leefruimte (wat vroeger de deel was) aan de stamtafel, met koffie en gezellige gesprekken. De krant, met leesbril, ligt klaar voor de liefhebbers. De geur van sudderend vlees, pruttelende soep en verse koffie is heerlijk vertrouwt. Als het nieuws van de dag is doorgenomen, is het voor de meeste mensen tijd om naar buiten te gaan. Even kijken hoe het jongvee erbij staat, of het paard al een veulen heeft, of de groente al op komt en of er al voldoende oogst is om appelmoes te maken. Juist die alledaagse dingen, een ritje naar de winkel, een praatje met de buren, daardoor voelen de gasten zich nuttig, gewaardeerd en leveren ze een bijzondere bijdrage aan de dag.

Het aantal mannelijke bezoekers is hoog vandaag. Ze scharrelen graag wat rond op het keurige ruime erf, wat volledig rolstoeltoegankelijk en rollatorproof is. Van oud-veearts tot topman van Shell, ze komen hier graag en gaan een onderlinge uitdaging met elkaar nog graag aan. De vrouwen zijn wat minder vertegenwoordigt, maar leveren een nuttige bijdrage in het huis. De was wordt gevouwen. De groente, voor de gezamenlijke warme maaltijd, wordt geschrapt en gesneden. Het geheel is in volledige harmonie. Tijd, een luisterend oor en een zorgzaam oog voor de gasten; dat is waar het hier om draait.

Klaas trekt er graag op uit met z’n gasten. Even naar Electrocentrum of even bij de paarden verderop in Ommen kijken; het hele gevolg gaat mee. Ook het rollatorpad op de Lemelerberg is ideaal om, waar mogelijk, de benen te strekken en frisse lucht op te snuiven. Het is zo fijn en goed voor de algehele conditie, dat de mensen in beweging blijven, buiten zijn en afleiding en sociale contacten hebben. Zo valt er elke dag weer wat te zien, te doen of te beleven en wordt er ingespeeld op de actualiteit. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, dus de humor is ook goed vertegenwoordigd op de Gasthoeve.

In de beginjaren van de eenentwintigste eeuw, moest het echtpaar Kuiper bedenken hoe ze met het toenmalige boerenbedrijf verder wilden. Er zaten veel haken en ogen aan een uitbreiding en er kwam weer eens een nieuwe wet- en regelgeving. Na flink wat onderzoeken en afwegen leek, door de jaren heen, een combinatie van een jongveeboerderij met dagbesteding voor ouderen toch de beste oplossing. Herma, die een achtergrond in de ouderen- en thuiszorg heeft, had dit al jaren eerder benoemd, maar Klaas was pas overtuigd nadat hij een aantal dagen had meegelopen bij een zorgboerderij in de regio. En het is maar goed dat ze voor deze oplossing hebben gekozen, want een zorgboerderij is ze op het lijf geschreven! Inmiddels zijn hun beide dochters ook toegetreden tot de v.o.f., dus de toekomst ziet er zonnig uit.

Rond het middag uur wordt er gezellig samen gesmikkeld van een warme maaltijd. Daarna is het tijd voor een powernapje, om vervolgens weer wat werkzaamheden in de werkplaats of in het tuinhuis (met biljart!) op te pakken. Of gewoon om even niks te doen en op het terras of in de (moes)tuin van het uitzicht en de omgeving te genieten. Soms wordt er een kaartje gelegd of een potje rummikub gespeeld, gewoon in de woonkamer van Klaas en Herma. ‘Zakelijk en privé’ lopen hier moeiteloos in elkaar over. Geen 8.00-17.00 mentaliteit. Bijna dagelijks is er na het avondeten telefoonverkeer van mantelzorgers met de vraag hoe het de gasten is vergaan, die vanaf 16.00 uur weer naar huis worden gebracht.

Elke maandagmorgen is het gymnastieken geblazen met Karel Beck. Met de kerstdagen is er elk jaar een kerstdiner, samen met familie, bij Zaal Reimink in Lemelerveld. Ook oliebollen bakken en sinterklaas vieren zijn van die waardevolle, jaarlijks terugkerende tradities.

Dit alles is alleen mogelijk dankzij de onvoorwaardelijke hulp en enthousiaste inzet van vele begeleiders, stagiaires en vrijwilligers.

tekst: MoDi foto’s: Hans Heerink

Zie je een oude legerjeep of een Indonesische riksja passeren, dan is de ‘Gasthoeve on Tour’. Zowel de begeleiding als de gasten beleven hier veel plezier aan! Genieten met een grote G. Het zijn de kleine dingen die het doen. Aandacht maakt alles mooier. Zomaar wat slogans die op deze zorgboerderij van toepassing zijn.

Ook een antiek landbouwwerktuig werd speciaal voor, en samen met, de gasten uitgezocht. Allemaal weten ze tot in de kleinste en fijnste details uit te leggen hoe en waarvoor dit werktuig vroeger werd gebruikt. Oude tijden herleven. De gasten zijn in hun element, juist omdat ze zich dit soort dingen nog wel haarscherp kunnen herinneren.

De zorgboerderij is van maandag t/m donderdag in bedrijf. Op vrijdag is het administratiedag, waarbij helaas ook steeds meer paarse krokodillen worden gesignaleerd. Maar wat moet, dat moet en Klaas en Herma worden er niet anders van. Ze hebben hart voor de zorg en hart voor het boerenleven en dat is op Gasthoeve De Zonnebloem op een prachtige manier met elkaar verweven!

Een bezoek aan de Gasthoeve tijdens het kunstweekend op 4 en 5 mei is zeker de moeite waard.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *