10 april 2020; Luttenberg viert 75 jaar vrijheid!

Goddank, we leven in een vrij land. Dat mogen we, sterker, dat móeten we eren en waarderen. Ons dorp heeft een speciale binding met de tweede wereldoorlog, door de ramp met de V2, die in veel families diepe wonden heeft achtergelaten en nog steeds in verhalen voortleeft. Daarom willen we rond deze datum een paar prachtige evenementen organiseren.

De feestdag gaat worden: zaterdag 11 april. Waarom niet op 10 april? Omdat het dan Goede Vrijdag is, niet zo geschikt dus voor uitbundigheid. Waarom niet op 5 mei? Omdat we dan veel concurrentie hebben van andere feesten.

 

Wat zijn we van plan? Vijf facetten van de historie en de vrijheid komen aan bod. 

  1. Als eerste wordt het bevrijdingsvuur opgehaald. Dit keer niet uit Wageningen door een loopgroep, maar vanaf de stranden van Normandië naar Luttenberg, door een groep enthousiaste fietsers. Zij zijn een week onderweg en starten dus al opmaandag 6 april.
  2. Maar ook in en rond Luttenberg wordt gefietst. Er wordt een fietstocht uitgezet, die langs verschillende locaties leidt, waar zich een historisch feit heeft afgespeeld. Die verhalen worden ter plaatse door speciale vertellers, soms zelfs ooggetuigen, verwoord.
  3. Dan wordt er in (en rond) Elckerlyc een bevrijdingsfeest gevierd, in de sfeer van de jaren 40-45. Luttenbergse muzikanten zijn al bezig om evergreens van de bigbands van toen in te studeren, liederen van Vera Lynn, Marlène Dietrich en de swing die de geallieerden meebrachten. Voertuigen uit de oorlogsjaren rijden een bevrijdingstocht door Salland en komen ook in Luttenberg. Bekijk de jeeps, vrachtwagens en legermotoren!
  4. Ook dankbaarheid past ons, daarom wordt er ‘s avonds een viering in de dorpskerk gehouden.
  5. En voor wie alles nog eens heel goed wil bekijken, is er in museum De Laarman tot eind mei een interessante expositie over bezetting, schaarste en verzet, propaganda en  bevrijding.

 

Naast deze vijf evenementen is er op zaterdag 16 mei een bijzondere toneelvoorstelling in amfitheater het Lommerrijk: “Idris, een vriend van ver”. Het gaat over een Idris, een Syrische vluchteling, over mensenhandel, de werkwijze van de IND, de Nederlandse wet en over het al dan niet welkom zijn in een nieuwe wereld. Kortom: het heeft álles te maken met (on)vrijheid in de tegenwoordige tijd.

 

En dan ook nog dit: vernieuwing en aanpassing van het perk rond het monument aan de Blikweg, met onder andere die 19 zwerfkeien, die we al van veel mensen toegezegd hebben gekregen!

 

We zijn er druk mee om alles te realiseren! Wie ons wil meehelpen is van harte welkom!

Bel 06 221 789 97 of 06 510 629 68

Comité 4&5 mei Luttenberg / Commissie Luttenberg 75 jaar vrij / Amfitheater Het Lommerrijk; Swen Westenenk, Johnny Veldkamp, Ben Ramaaker, Renske Mollink, Jesse Jager, Annie Hauptmeijer, Guus Schutte, Herma Schepers-Pekkeriet,  Henk Holtmaat en Jenneke van Doesburg

Geef een reactie