Ophaalbrug in Lemelerveld: Historie in dorpsaanzicht

Het voetbruggetje ter hoNijenkamp reclameogte van de Keerstraat krijgt een opknapbeurt, en niet zomaar een. In samenwerking met Nijenkamp stalinrichting hebben Wim Spijkerman en Henk Reimert het materiaal voor het bruggetje klaargemaakt om te galvaniseren, poetsen en poedercoaten (in dezelfde kleuren als de Driepuntsbrug).

Spijkerman heeft zelf (handmatig) het ontwerp gemaakt. Zie onderstaande schitterende tekeningen. En dat helemaal zonder computer!!!

Nadat de diverse onderdelen van een beschermlaag zijn voorzien worden deze door Wim en Henk bij Nijenkamp samengevoegd tot brugdelen. Volgende week worden de bestaande leuningen van het loopbrugje verwijderd en door beton en zaagbedrijf Hiemstra tientallen gaten in het beton geboord voor de bevestiging van het ophaalbruggetje.

Dit voetbruggetje komt in het teken te staan van de Lemelerveldse historie. De ophaalbruggen, die ooit het aanbeeld van Lemelerveld vormden, zijn door de jaren heen verdwenen. Destijds voeren er nog schepen door de kanalen, nostalgie ten top. Die tijd is voorbij, maar om het niet te vergeten en om enig historisch besef te kweken wordt het voetbruggetje omgetoverd tot een ophaalbrugje. De Historische Werkgroep Lemelerveld zorgt er samen met de gemeente voor dat de oude ophaalbrug in het dorpsaanzicht terugkomt. Deze actie kan nog steeds gesteund worden in de vorm van donaties, de vernieuwing wordt hier naast subsidies van gefinancierd. Op 8 september volgt een groot feest ter gelegenheid van de opening van de nieuwe (ophaal)brug.

tekst: Vincent Heerink  foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie